SUDJELOVANJE U RADIONICI „DJECA UPOZNAJU MEDIJE“

U sklopu Dana medijske pismenosti i projekta što je organiziran od strane Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a, a u suradnji s medijskim kućama diljem Hrvatske, 21. ožujka 2019. učenici od petog do osmog razreda OŠ Omišalj sudjelovali su u radionici „Djeca upoznaju medije“ koja za cilj ima edukaciju i informiranje djece, roditelja, odgojitelja i učitelja/nastavnika o važnosti medijske pismenosti, upoznavanje i funkcioniranja medija te stvaranje medijskoga sadržaja.

Devetero odabranih učenika, u pratnji knjižničarke Eme Jedrlinić, tom je prilikom posjetilo Novi list te stručnim vođenjem urednika Edija Prodana saznalo sve o procesu nastanka novina i poslu novinara, njegovim prednostima, ali i manama te stvaranju medijskoga sadržaja. Učenici su iz prve ruke mogli vidjeti, doživjeti i čuti što se sve i tko krije iza nastanka tiskanih novina, ali i elektroničkih izdanja, kako nastaju vijesti, priče, koliko se ulaže u grafiku, marketing, dizajn, tisak, kolika je čitanost tiskanih novina i medijskog sadržaja objavljenog na njihovom internetskom portalu i društvenim mrežama…

Pristupačnost, srdačnost i želja za prijenosom što više informacija naših domaćina potaknula je učenike na kritičko promišljanje i postavljanje bezbroj pitanja. Ovakav tip radionice „na terenu“  zainteresirao je učenike i na drugačiji im način prenio sliku o stvaranju i objavljivanju medijskog sadržaja te podučio etičkim vrijednostima. Prepuni dojmova, neki od učenika izrazili su želju da se i sami okušaju u novinarstvu, a znanja, vrijednosti i dragocjena iskustva stečena „na terenu“ upravo su ono što će pamtiti i nositi sa sobom kroz cijeli život.

OFF

Categories: Projekti

Ema Jedrlinić