Dabar 2020

U ponedjeljak 9.studenog 2020. započelo je Međunarodno natjecanje iz informatike Dabar 2020.
U našoj školi pristupili su natjecanju učenici od četvrtog do osmog razreda.

Natjecanje je održano u “kabinetu” informatike pod budnim okom naših učiteljica Ibojke Muždeka – Mesaroš i Teodore Tomljenović.
Nakon što je pročitan Etički kodeks natjecanje je moglo početi. Ukupno je bilo 12 zadataka koje je trebalo riješiti unutar 40 minuta.
Vladalo je veliko uzbuđenje, kao i oduševljenje. Iako teški, zadatci su bili vrlo zanimljivi.

Prema kategorijama sudjelovao je sljedeći broj učenika:

MikroDabar – 3986

MiliDabar – 7236

KiloDabar – 12 591

Mega Dabar – 8282

Naši učenici 6.razreda Danijel Fanuko, Damijan Latinović i Matija Milevoj postigla je izvrsne rezultate u kategoriji KiloDabar i svojim plasmanom ušli u 10% najboljih u RH.

eTwinning projekt Uz čitanje riječi rastu/ Words grow by reading

Projekt Uz čitanje riječi rastu / Words grow by reading pokrenut je kako bi se djeci i mladima približilo čitanje i osvijestilo ih koliku važnost ima kultura čitanja.  Cilj je projekta izgrađivati kulturu čitanja, razvijati čitalačku vještinu učenika i njihovo kritičko mišljenje. Kroz naviku čitanja i promišljanja različitih vrsta književnih dijela utjecati na cjeloživotno obrazovanje učenika, poticati radost čitanja, uvoditi u čitanje, razvijati vještinu čitanja, učiti kako se odnositi prema knjizi, pobuditi interes učenika za samostalno posuđivanje i čitanje knjiga i time utjecati na izgrađivanje svestrane stvaralačke osobe razvijenih sposobnosti čitanja, izražavanja, doživljavanja i vrednovanja književnih djela, razvijati kulturu provođenja slobodnog vremena.

Projekt će se provoditi tijekom cijele školske godine 2020./2021. U našoj školi provodit će se s učenicima 5. i 6.r. kroz nastavu Hrvatskog jezika.

Zadatak projektnih partnera je izabrati nekoliko predloženih aktivnosti koje će provesti tijekom godine. Obilježavat će se određeni značajni datumi, koristit će se razne aktivnosti i digitalni alati, surađivat će se s ostalim školama iz projekta i književnicima.

Priču o projektu započeli smo pripremama za čitanje lektira ili modernijeg naziva – djela za cjelovito čitanje. Petaši su se tako susreli s prvim poglavljem romana Koko u Parizu. Pisali su asocijacije na temu čitanja, pročitala sam im naglas dobar dio prvog poglavlja, tražili smo nepoznate rijeci, razgovarali o likovima, dogadjajima, promišljali sto će se dalje događati. Šestaši su imali teži zadatak – čitali smo Šenoinu povjesticu Kugina kuća. Podcrtavali smo i pojašnjavali nepoznate riječi, učili kako možemo na internetu pronaći pojašnjenja i koje stranice su pouzdane.

Šestaši su obilježili Europski dan jezika igranjem prigodnih jezičnih igara, a zatim su na radionici glagoljice izrađivali straničnike na temu mudrih misli i izreka.

Učiteljica Maja Polonijo

SRETNO TAMARA!!!

Povodom odlaska psihologinje Tamare iz naše škole, učenici 6. razreda odlučili su joj za rastanak pokloniti „kutiju za preživljavanje”. Svako je donio određeni predmet za svakodnevnu upotrebu i napisao uputu kada se taj predmet koristi. Bilo je u kutiji svega, od papirnatih maramica i čokolade do čaja, špangica, flastera. Upute sjajne, neka kratke i jasne, druge pak izmame suzu na oko. Datum predaje, srijeda, 28. listopada kada je najavila dolazak na sat razrednika.

Nakon održane radionice o koncentraciji, koja je od uzbuđenja oko poklona pala u drugi plan (to je primijetila samo razrednica), Paula je uz prigodne riječi predala poklon. Reakcije burne. Iznenađenje je uspjelo!

            Tjedan poslije ušla je psihologinja opet u naš razred noseći prazan okvir slike, a u ruci kartice. Svaki je učenik izvukao jednu i stavio ju u okvir na određeno mjesto.  Rezultat je slika koja će nas podsjećati na nju uz poruku koju smo dobro upamtili.

Continue reading

TAKTILNE SLIKOVNICE

Vrijedni učenici Osnovne škole Omišalj i Područne škole Dobrinj, koji su ujedno i volonteri skupine „Školski anđeli“ , tijekom protekle i početkom nove školske godine, izradili su taktilne slikovnice za učenike s raznim poteškoćama.

Kreirali su i brojalicu koju će također koristiti Posebni razredni odjel Centra za odgoj i obrazovanje koji djeluje u našoj školi.

U ovome je projektu „Veselih ručica“ sudjelovalo više od dvadesetak učenika u razdoblju od ožujka do listopada 2020. Uz određene prepreke izazvane pandemijom i ljetnim odmorom, učenici su uspjeli izraditi pet slikovnica te desetak napršnjaka. Učenici su na taj način vježbali razne tehnike šivanja i slaganja taktilnih materijala te razvijali finu motoriku. Slikovnice, koje s jedne strane stvaraju i razvijaju sposobnost preciznih pokreta rukom, a s druge strane pružaju mnogo taktilnih poticaja svojim korisnicima, vrlo su važne za razvoj i daljnje funkcioniranje svih sudionika u ovom procesu. 

Continue reading

Code Week 2020.

Code Week 2020. u nižim razredima

Osmu godinu zaredom održava se Europski tjedan programiranja sa ciljem razvijanja kreativnosti, rješavanja problema i suradnje kroz programiranje za sve dobne skupine. I ove godine bili smo dio ovog događanja.

Učenici nižih razreda naše škole su sa svojim učiteljicama na satovima informatike rješavali razne mozgalice, šifrirali poruke, pisali svoje ime binarnim kodom, izrađivali narukvice sa prvim slovom imena u binarnom kodu, crtali prateći zadani kod… Ukratko, kroz zabavne aktivnosti učili smo drugačije razmišljati i biti strpljivi kad ne ide od prve. 

Continue reading

ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ GEOGRAFIJE

Iako smo u rujnu započeli novu školsku godinu još uvijek odrađujemo i neke obaveze i aktivnosti vezane za onu prošlu. Enu Džebo, učenicu 6. razreda čekalo je županijsko natjecanje iz geografije. Bilo je tu puno razmišljanja…ići ili ne, radi se o prošlogodišnjem gradivu kojeg se dobar dio radio on line, hoće li se stići sve ponoviti… ali Enina dobra volja i spremnost na rad te vjera mentorice u nju dali su zavidne rezultate. Na ljestvici konačnog poretka županijskog natjecanja Enino ime zauzelo je visoko 4. mjesto.

Iskrene čestitke Eni i želimo joj još puno ovako odličnih rezultata!

Početak školske godine

Poštovani roditelji, dragi učenici!

Nalazimo se na početku vrlo izazovne školske godine. Pred nas se stavljaju nova pravila koja ćemo zajedničkim snagama uspjeti savladati.

Nastava započinje u ponedjeljak 7.rujna 2020. godine u 7.30 sati. Učenici dolaze u školu autobusom prema uobičajenom rasporedu. Svi učenici putnici dužni su u autobusu nositi maske kao i u zajedničkim prostorijama škole. Prilikom ulaska u školu učenici dezinficiraju ruke i cipele te ulaze u učionicu i tamo ostaju za vrijeme trajanja nastave i odmora.

Razredna nastava ulazi na glavni ulaz a predmetna na bočni poštujući razmak.

Učenici će dobiti 2 maskice koje su dužni nositi prilikom vožnje u autobusu i na hodnicima škole.

Molimo vas da prvi dan koristite svoje maskice kako bi se djeca mogla voziti u autobusu do škole.

Obavezno svaki dan potrebno je mjeriti temperaturu i zapisati je u informativku koju dijete redovito nosi u školu.

Prvi dan nastave imat ćemo 4 sata, a razvoz će biti u 11:05 sati.

Za vrijeme nastave učenicima je zabranjeno napuštati prostor škole (školska zgrada, dvorana, igrališta i dvorište) Učenici se zadržavaju u svojim učionicama i maksimalno izbjegavaju fizički susret sa učenicima drugih razrednih odjeljenja. Marenda će se posluživati kao pakirani obrok u učionicama.

Prvi dan nastave na satu razrednika učenici će biti upoznati sa mjerama zaštite.

Svim učenicima želimo dobar početak te puno uspjeha u novoj školskoj godini!

Vaši učitelji.

Protokol – COVID -19

OBAVIJEST

S ciljem preventivnog postupanja i zaštite zdravlja građana, a u skladu s Uputom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, obavještavamo sve roditelje učenika i ostale korisnike da zahtjeve za izdavanje potvrde o statusu redovnog učenika, prijepise ocjena, duplikate svjedodžbi i slično dostavljaju na adresu elektroničke pošte Škole:

ured@os-omisalj.skole.hr

            Zbog trenutne epidemiološke situacije potvrde o statusu redovnog učenika izdaju se elektroničkim putem dok će se prijepisi ocjena/duplikati svjedodžbe podnositelju zahtjeva uputiti poštom.                                                                                                                               

Obrazac zahtjeva za izdavanje potvrde o statusu redovnog učenika

Obrazac zahtjeva za izdavanje prijepisa ocjena – duplikata svjedodžbe

                                                                                                                          Tajništvo

POČINJE PRIJAVA OBRAZOVNIH PROGRAMA

Dragi osmaši,

od sutra počinje prijava obrazovnih programa!

Kao što je propisano Odlukom o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2020./2021., dana 8. srpnja 2020. godine započinju prijave obrazovnih programa u sustavu NISpuSŠ.

Prijave obrazovnih programa započet će od 12:00 sati, a ogledne ljestvice poretka bit će vidljive nakon 22:00 sata istoga dana.

Obrazovni programi će se moći prijavljivati sve do 22. srpnja 2020. (uz iznimku onih obrazovnih programa koji zahtijevaju dodatne provjere, a koji će se moći prijavljivati do 12. srpnja 2020.)

Od 22.-24.7. dostavljaju se prijavnice osnovnoj školi kao što ste se dogovorili s pedagoginjom škole.

Konačne ljestvice poretka za sve programe, pa i one s ranijim rokom prijave, bit će generirane 25. srpnja 2020. godine.

Naglašavamo svim kandidatima da listu prioriteta treba pažljivo pripremiti tako da se na vrh liste postavi obrazovni program koji se najviše želi upisati, a zatim i ostali, željenim redoslijedom.

Vaša pedagogica

Petra Tabulov-Strelov

OBAVIJEST RODITELJIMA I UČENICIMA OD 1. DO 7. RAZREDA

Obavještavamo roditelje i učenike od I. do VII. razreda, da zbog epidemioloških mjera koje su još uvijek na snazi, preuzimanje svjedodžbi za školsku 2019./2020. godinu obavit će se prvi dan nove školske godine, 7. 9. 2020.

Istog dana obavit će se povrat starih udžbenika od školske 2019./2020. godine kao i preuzimanje novih udžbenika za školsku 2020./2021. godinu.