U svijetu Ivane Brlić – Mažuranić povodom Noći knjige

Povodom obilježavanja 150. obljetnice rođenja velike književnice Ivane Brlić –
Mažuranić te Svjetskog dana knjige i Noći knjige, školska knjižničarka Ema
Jedrlinić i učiteljica Maja Polonijo osmislile su poseban program za učenike
petog i šestog razreda.
Učenici su prvo istražili život Ivane Brlić – Mažuranić gledajući dokumentarni
film o njezinom životu i književnom uspjehu, a zatim su podijeljeni u skupine,
igrali različite igre koje su učiteljice pripremile u digitalnom, ali i u papirnatom
obliku. Igre su bile i natjecateljskog karaktera, tako da su pobjednici proglašeni i
nagrađeni slatkim nagradama.
Učenici su rado sudjelovali, dobro su se zabavili i iskazali želju da se ovakve
radionice još koji put ostvare.

Maja Polonijo

Književni susret s Moreom Banićević

Početkom svibnja u našoj su školi učenici 5. i 6. razreda, zahvaljujući izdavačkoj kući Naklada Ljevak, ugostili mladu i talentiranu književnicu Moreu Banićević.
Književni susret s autoricom dječjih horor priča i bajki zainteresirao je i oduševio baš sve, čak i one učenike koji nešto rjeđe posežu za dobrim štivom i čitanjem u slobodno vrijeme. A razgovaralo se o svemu: o glazbi, životinjama, filmovima, video igrama, o mitovima i legendama, bajkama…Učenike je zanimalo otkud književnica dobiva inspiraciju, jesu li likovi iz njezinih knjiga stvarne osobe iz života, koliko video igre utječu na njezine priče, koje su joj najdraže knjige i autori, čita li stripove, kada će napisati novu knjigu… S toliko pitanja i zanimljivog razgovora sat vremena susreta prošlo je u hipu, što dovoljno govori o tome da je naša autorica prava književnica modernog doba – nimalo staromodna, stereotipna i dosadna. Učenici su već sutradan pohrlili u školsku knjižnicu po „Izgubljenog gospodina Kovača“, „Mjesečare Monteriera“ i „Demona školske knjižnice“ koje će čitati kao „lektiru po izboru“. Zaključili su i da bi bilo dobro po njezinim romanima snimiti filmove ili, čak, napraviti video igre. Zahvaljujemo autorici što nas je posjetila i posvetila nam svoje vrijeme, kao i predstavnici Naklade Ljevak Leni Roviš Žgaljić što nam je taj susret omogućila.

Morea Banićević rođena je i odrasla u Rijeci. Bavi se pisanjem, čitanjem, igranjem videoigara i šetanjem prirodom. Voli životinje, najviše pse. Dosada je napisala trilogiju horora za djecu i mlade: „Demon školske knjižnice“, „Dvojnici iz tame“ i „Tragovima Crnog Petra“ te „Mjesečari Monteriera“ i horor-bajku za djecu i mlade „Izgubljeni gospodin Kovač“. Romani su višestruko nagrađivani i rado se čitaju. „Demon školske knjižnice“ i „Dvojnici iz tame“ osvojili su nagradu „Sfera” u kategoriji najboljeg romana za djecu, a „Demon“ je odabran i za Nacionalni projekt za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja djece i mladih „Čitanjem do zvijezda”. Roman „Dvojnici iz tame“ osvojio je nagradu „Grigor Vitez Ptičica” za najbolji roman po izboru Dječjeg žirija te pohvalu nagrade „Grigor Vitez” za popularizaciju žanra fantastike među djecom i mladima. (https://www.ljevak.hr/13971-morea-banicevic)

Tekst i slike: Ema Jedrlinić

Kazalište u gostima – predstava”Raspucavanje”

Uvijek se veselimo kada nam u školu dolaze gosti pa smo tako i u petak 19. travnja nestrpljivo čekali početak predstave zanimljivog naziva. Nastala je u suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom i Ministarstvom znanosti i obrazovanja, u produkciji Kazališta ¨Lutonjica Toporko¨. Osnovica teme je bilo nasilje u osnovnoj školi za vrijeme utakmice nogometnog Svjetskog prvenstva – Hrvatska protiv Brazila. Predstava je bila jako zanimljiva i poučna. U predstavi glume tri lika/ tri dječaka: jedan Hrvat, jedan Slovenac i jedan Rom koji su završili u kazni. Pratimo njihove životne priče dok se međusobno svađaju i nadmudruju. Otkrivamo mnoštvo problema i razloge za njihovo ponašanje. Predstava je na momente i humoristična, ali i ispravlja i ukazuje na loše ponašanje. Pouka  predstave je bila da se sve ne mora rješavati nasiljem, nego je dovoljan jedan zagrljaj i stvar koju svi vole.

Lucija Milanović, 8.r. 

Terenska nastava osmaša: JUSP Jasenovac –Čigoč – Spomen park Brezovica

Dana 8. travnja 2024. učenici osmih razreda otoka Krka, koji su se istaknuli radom i izvrsnim
rezultatima u poznavanju sadržaja nastavnog predmeta povijesti, imali su priliku sudjelovati na terenskoj nastavi i istražiti mračnu stranu hrvatske povijesti. Terenska nastava održala se na području nekadašnjeg koncentracijskog logora Jasenovac i Spomen–parka Brezovice.
Organizirana je i realizirana u sklopu kurikuluma povijesti za osmi razred, po preporuci
Ministarstva znanosti i obrazovanja, te je dio godišnjeg programa aktivnosti Aktiva učitelja
povijesti i Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka. Glavni organizator i voditelj terenske nastave bio je predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka, Darko Fanuko, a financijska sredstva osigurana su od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja i Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka. Sudjelovalo je 37 učenika matične i područnih škola „Fran Krsto Frankopan” Krk, Osnovne škole Malinska – Dubašnica i Osnovne škole Omišalj. U pratnji učenika bili su učitelj i učiteljice povijesti: Denis Buljat, Iva Dujmović, Maja Brajković, Dina Valković i Matea Kosić, učiteljica razredne nastave Sanja Novosel te ravnatelj Osnovne škole „Fran Krsto Frankopan” Krk, Serđo Samblić. Iz područne škole Dobrinj sudjelovali su Gašper Šinkovec i Lucija Milanović.

Jasenovac, najveći koncentracijski logor i simbol ustaške strahovlade, danas je mjesto gdje djeluje Javna ustanova Spomen područje Jasenovac. Osnovni je cilj njenog postojanja čuvanje i prezentiranje građe koja svjedoči postojanju koncentracijskog logora i počinjenim zločinima na području NDH, čuvanju uspomena na sve žrtve ustaškog režima te poziv na pomirenje i suživot u različitosti. Učenici su se pod stručnim vodstvom kustosice Martine Barešić upoznali s glavnim sadržajima nekadašnjeg logora, suočili s tragičnim sudbinama logoraša i upotpunili svoja znanja brojnim zanimljivim i važnim činjenicama naše povijesti. Imali su priliku vidjeti rekonstrukciju kompozicije vlaka kojim su stizali logoraši te Cvijet, golemi spomenik čiji je autor Bogdan Bogdanović, a posvećen je svim žrtvama koncentracijskog logora. Nakon zajedničkog obilaska, učenici su se podijelili u grupe i krenuli u istraživanje Memorijalnog muzeja. Vođeni postavljenim pitanjima i uputama pronalazili su eksponate, analizirali ih i donosili zaključke. Vidjevši osobne stvari logoraša, predmete koji su se koristili unutar logora kao i brojne dnevničke zapise učenici su mogli dublje i jasnije pojmiti povijesne činjenice i pojedinačne tragične sudbine. Naposljetku su svoj rad ponosno prezentirali. Teme koje su bile obrađene su: Nezavisna Država Hrvatska, rasni zakoni, zatočenici, dehumanizacija, prehrana logoraša, proboj… Unatoč vrlo potresnim
saznanjima, rastali smo se u vedrom duhu i samo s jednom mišlju – Ovo se više nikada ne smije ponoviti!
Uslijedila je ugodna vožnja Lonjskim poljem. Pred nama su se prostirale nepregledne ravnice suncem okupane. Maslačci su krasili zelene livade, a oranice upijale svaku zraku travanjskog sunca. Osobiti štih ovome kraju daje tipična posavska tradicionalna arhitektura drvenih kućica. Posebno nam je zanimljivo bilo selo roda Čigoč gdje se gotovo na svakoj kući ili staji nalazi rodino gnijezdo. Rode su se upravo vratile iz južnih krajeva pa smo ih u velikom broju mogli i vidjeti. Nakon ukusnog ručka i kratkog druženja uputili smo se prema obližnjem Spomen parku Brezovici gdje je 22. lipnja 1941. osnovan Prvi sisački partizanski odred.

U znak sjećanja svake se godine toga dana obilježava Dan antifašističke borbe. U Spomen parku dočekala nas je delegacija Udruge antifašističkih boraca i antifašista Brezovica iz Siska predvođena Zoranom Rastovcem koji nas je na vrlo zanimljiv način upoznao s osnovnim prirodno-geografskim i povijesnim obilježjima ovoga kraja. Učenici su
položili vijenac i zapalili svijeću u spomen na sve tragično izgubljene živote tijekom Drugog
svjetskog rata. Zaronivši u mračnu stranu naše prošlosti spoznali smo da je prostor naše domovine bio poprište različitih interesa i politika što je rezultiralo mržnjom i velikim brojem uzalud izgubljenih života. Različitost nikako ne bi trebala biti uzrok mržnji i sukobima. Različitost je bogatstvo koje oplemenjuje i potiče stvaranje kreativnijeg, snažnijeg i boljeg društva. Ne dopustite da vas uvjere u suprotno.
Matea Kosić

Petaši i šestaši radionicama obilježili Svjetski dan poezije i Svjetski danpripovijedanja

U sklopu projektnih aktivnosti eTwinning Uz čitanje riječi rastu 4, učenici su
aktivno sudjelovali u zadatcima koji su pred njih postavljeni.
Petaši su obilježili Svjetski dan poezije (21. ožujka) kreativnom radionicom
izrade lirskih pejzažnih pjesama suradničkim radom u paru. Zadatak je bio
osmisliti pjesmu suradnjom što često i nije lagan zadatak. Svoje su pjesme
zatim i vizualizirali pa smo napravili i Proljetnu pjesmaricu koju možete
prolistati ovdje.
Šestaši su obilježili Svjetski dan pripovijedanja (20. ožujka) kreativnom
radionicom izrade bajki suradničkim radom u grupi. Zadatak je bio osmisliti
zanimljivu priču uz pomoć karata te tu priču predstaviti ostatku razreda.
Učenici su u obje radionice pokazali želju za radom u grupama, dobro su
surađivali i napravili su izvrsne radove.

ONLINE KNJIGA

Trećaši predstavljaju

U sklopu eTwinning projekta Webučionica 4.0 u kojem sudjelujemo ove godine, trećaši su odabrali svoju omiljenu knjigu i predstavili vam je pomoću digitalnih alata koje smo učili. Koje knjige preporučuju za čitanje, kako zamišljaju likove iz knjige, pogledajte u zajedničkoj prezentaciji koju smo izradili. Nadamo se da su i vas potaknuli na čitanje ili istraživanje digitalnih alata!

Dan ružičastih majica 2024.

Ove godine u OŠ OMIŠLJU i PŠ DOBRINJU PINK SHIRT DAY Dan prevencije vršnjačkog nasilja vodili su ŠKOLSKI ANĐELI učenici volonteri, a obilježili smo ga 28.2. u srijedu i to na način da su učenici taj dan bili učitelji te su vodili pedagoške radionice. Zaključili smo da su nam svima potrebne lijepe riječi, one koje pozivaju na prijateljstvo i pružaju podršku. 

Projekt pripremila

Petra Tabulov-Strelov

pedagoginja škole

uz pomoć i podršku učenika i svih kolegica i kolega škole.

Dan sigurnijeg interneta u prvom i trećem razredu

Dan sigurnijeg interneta obilježava se svake godine prvog utorka u veljači, a ove godine obilježavao se sloganom ¨Gejmaj sigurno – zajedno za bolji internet¨. Kao i svake godine, na satovima informatike obilježili smo ovaj važan dan. Dapače, cijelu veljaču posvećujemo sigurnosti na internetu. Prvaši su razgovarali o tome što je to internet, pokušali smo ga objasniti, nacrtati, zamisliti,… U vrlo živom razgovoru ispričali su što se sve može raditi na internetu, te smo pokušali odrediti koliko vremena provodimo pred ekranima. Zatim su dobili zadatak nacrtati što ih veseli, ali ne smije imati veze ni sa kakvim ekranima. Prenosimo vam njihove ideje: proslava rođendana, šetnja prirodom, obitelj, škola, učenje, igra s prijateljima, nogomet, trening,… a njihovi radovi sada krase našu učionicu i podsjećaju nas na male stvari koje vesele. U trećem razredu, početno razočaranje jer je učiteljica rekla da nećemo niti upaliti računala, zamijenila je živa rasprava o „gejmanju“. Zatim smo se podijelili u grupe, a svaka je izradila plakat sa pozitivnim i negativnim stranama igrica. Nakon što su predstavili svoje radove, zaključili su da su negativne strane puno lakše našli, iako ima i puno pozitivnih. Kao i svake godine, i učiteljica je nešto novo naučila. Često se pojavljivala priča o situaciji kada se „svađa“ u igricama prelije u stvarni život, pa smo o tome posebno razgovarali i vježbali suradnju. Učiteljica je donijela karte i u parovima smo, koristeći svatko po samo jednu ruku, pokušavali složiti kulu od karata ali bez ljutnje i svađe. Ako mislite da je lako, izazivamo vas da pokušate. Trećaši su to odradili uz puno smijeha. Mi ćemo se još puno baviti ovom temom, a pozivamo i vas da uz sve prednosti koje nam internet donosi, ipak malo razmislite i o sigurnosti, te o vremenu koje provodite u online svijetu.

Tekst i slike: Judita Bojić

Međunarodni dan darivanja knjiga

Obilježavanje Međunarodnog dana darivanja knjiga pokrenula je knjižničarka Amy Broadmoore 2012. godine. Volonterski je to projekt kojim se djecu želi potaknuti na čitanje i kod njih pobuditi ljubav prema čitanju i darivanju, a obilježava se 14. veljače.

S obzirom da je naš eTwinning projekt Uz čitanje riječi rastu 4 usmjeren na poticanje čitanja kod djece, bilo je važno da ovu aktivnost uvrstimo i na naš popis. Prijavili smo se na suradničku aktivnost projektnih partnera i odabrani smo kao partneri 5. razredu OŠ ¨Vladimir Nazor¨iz Ploča te kolegici Marini Burđelez.

Novi izazov – koju knjigu odabrati za poklon? Petaši su upravo čitali Charlie i tvornica čokolade R. Dahla i bilo je potpuno logično da izbor padne na njegovu noviju knjigu o Charliju, Charlie i veličanstveno stakleno dizalo. Izradili su i straničnike, napisali pismo i poslali u Ploče.

Nakon nekoliko dana stigao je i naš paketić iz Ploča s divnom zabavnom knjigom i popratnim pismom. Bili smo silno uzbuđeni što nam to pišu naši novi prijatelji. U planu je i zajednički video susret nakon praznika što nas jako veseli.

Učiteljica Maja Polonijo