Projekt Šafran i terenska nastava osmaša u Jasenovcu

Od ove školske godine OŠ Omišalj sudjeluje u međunarodnom Projektu Šafran (The Crocus Project) kojim zainteresirane škole u suradnji s JUSP Jasenovac dobivaju i sade lukovice šafrana u znak sjećanja na žrtve holokausta. Žuto cvijeće podsjeća na žute Davidove zvijezde kojima su obilježavani europski Židovi tijekom Drugog svjetskog rata, a sade se u spomen na milijun i pol djece stradale u holokaustu. Naši su šestaši u studenom marljivo zasadili lukovice i strpljivo čekali da u školskom vrtu niknu šafrani. Tako smo se priključili zajednici od 40.000 učenika koji su dosad sudjelovali u ovom projektu. Prigodno, šafrani niču uoči 27. siječnja, Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

12. travnja 2019. godine održana je terenska nastava za darovite učenike povijesti 8. razreda svih osnovnih škola otoka Krka pa je tako svoju delegaciju imala i naša škola. U pratnji djelatnica Obrazovnog centra Spomen područja Jasenovac razgledali smo područje nekadašnjeg koncentracijskog logora i spomenik Cvijet te postav muzeja. Nakon ručka u selu Čigoč, razgledali smo europsko selo roda u srcu Lonjskog polja te posjetili Spomen-park Brezovicu.

Ovim aktivnostima tijekom cijele godine nastojimo, uz usvajanje znanja o povijesnim događajima, pojačati senzibilitet naših učenika za važnost tolerancije i poštovanja.

Maja Brajković, prof.

OFF

Categories: Projekti

Ema Jedrlinić