Predavanje Matije Gorjaneca: „Kako reći ne?“

Ove srijede, 27. travnja, našu je školu posjetio Matija Gorjanec i učenicima sedmih i osmih razreda održao inspirativno predavanje „Kako reći NE“ u sklopu projekta prevencije ovisnosti.

Sa sedmašima i osmašima podijelio je svoju životnu priču, vlastito iskustvo s alkoholom i drogama, svoja razmišljanja i poglede na svijet dok je bio osamnaestogodišnjak te način na koji se izvukao od pakla droge.

Nepromišljene odluke i postupci sa sobom nose i trajne posljedice: Matija, izvrstan sportaš i odličan učenik, mislio je da se to događa samo drugima, da se on nikada neće upustiti u nešto nalik tome, da ima kontrolu nad vlastitim životom. No, prevario se… Spletom životnih okolnosti, nekolicinom krivih odluka i kako bi se uklopio u društvo, predao se alkoholu, cigaretama, drogi. Sa 17 godina, zbog prebrze vožnje i alkohola, doživio je nesreću i ostao nepokretan u invalidskim kolicima. Nakon nekoliko godina balansiranja na rubu, uvidio je u što mu se život pretvorio i koliko je zapravo sam kriv za svoju situaciju, kako je svojim postupcima uništio život sebi, ali i svojim bližnjima. Odlučio je promijeniti se, uzdignuti iznad prosjeka, pronaći nešto što će ga u cijelosti ispuniti, spoznati i živjeti vjeru. Otad drži predavanja mladim ljudima na pragu zrelosti, ohrabruje ih da ojačaju svoje samopouzdanje i ne padaju pod loš utjecaj drugih, podučava ih kako se oduprijeti i reći ‘NE’ društvu, okolini, želji i dostupnosti poroka koji ih okružuju.  

Matijina osobna priča, priča o krivim odlukama i lošem samopouzdanjem, o susretu s drogom i izbavljenjem dojmila je učenike naše škole i potakla ih na razmišljanje kako zapravo malo treba da to postane i njihova priča.

Hvala Matiji na inspirativnom susretu!

 

OFF

Categories: Projekti

Ema Jedrlinić