Nastavak  projekta „Efektivni mikroorganizmi u ulozi zaštitnika okoliša“

U petak, 16. lipnja, odrađen je posljednji dio projekta „Efektivni mikroorganizmi u ulozi zaštitnika okoliša“, odnosno učenici 6. i 8. razreda napravljene i odležane kugle s dobrim bakterijama (EM kugle) konačno su bacili u more na plaži Pesja i u lokvu u blizini utvrde Fortičina. 

Rad učenika 6.r i 8.r u okviru ovog projekta obuhvaćao je izradu 500 glinenih kugli veličine teniske loptice, usitnjavanje gline, potapanje u otopini EM-a (efektivnih mikroorganizama), mješanje s bokashijem (suhi pripravak od efektivnih mikroorganizama) i oblikovanje kugli. Po završetku fermentacije koja se odvija najmanje 30 dana, glinene kugle položili su na morsko dno, na lokacijama za koje su procijenili da su najviše onečišćene.

Glinene kugle štetne tvari i spojeve pretvaraju putem biokemijskih reakcija u enzime, proteine i druge korisne tvari za život i razmnožavanje vodenog biljnog i životinjskog svijeta. Područje nakon određenog perioda postaje čisto i zdravo, u prirodnoj ravnoteži, što će vrlo brzo moći i provjeriti.

S učenicima je kugle pripremala nastavnica biologije, prof. Renata Pavletić, školski domar Darko Žuvić, a kao kumovi projektu se pridružila tvrtka Ponikve d.o.o.

 

Prethodne aktivnosti projekta pogledaj na linku: https://os-omisalj.hr/projekt-efektivni-mikroorganizmi-u-ulozi-zastitnika-okolisa/

OFF

Categories: Projekti Tags: ,

Ema Jedrlinić