I ove godine realiziran eko projekt „Efektivni mikroorganizmi u ulozi zaštitnika okoliša“

Eko škola OŠ Omišalj i ove je školske godine provela eko projekt Efektivni mikroorganizmi u ulozi zaštitnika okoliša, prvenstveno mora. Uz podršku komunalnog društva Ponikve d.o.o., Povodom Svjetskog dana zaštite mora i oceana, učenici 7. razreda, ujedno i učenici ekološke skupine OŠ Omišalj, 18. lipnja 2024. zajedno s ravnateljicom Ivanom Žuvić i učiteljicom biologije Renatom Pavletić, naravno i uz pomoć domara Darka Žužića, realizirali su projekt polažući na morsko dno obalnog područja Omišlja, konkretno područje uvale Pesja, izrađene eko glinene kugle s dobrim bakterijama (EM kugle). Na taj su način pružili pomoć moru i morskom dnu u procesu samopročišćavanja (bioremediacija).

Cilj aktivnosti projekta bio je proširiti znanja stečena na redovnoj nastavi, prosvjećivati učenike o održivom gospodarenju okolišem, u prvom redu morem.

Namjena aktivnosti projekta bila je promicanje eko ideja i pozitivnih stavova prema očuvanju čistog okoliša, pružanje pomoći moru i morskom dnu u procesu samopročišćavanja (bioremediacije).

Glinene se kugle bacaju na mjesta gdje je prisutno zagađenje i neugodni mirisi. Štetne tvari i spojeve pretvaraju putem biokemijskih reakcija u enzime, proteine i druge korisne tvari za život i razmnožavanje vodenog biljnog i životinjskog svijeta. Područje postaje čisto i zdravo, u prirodnoj ravnoteži. 

Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u projektu.

 

Učiteljica Renata Pavletić

 

 

OFF

Categories: Projekti

Ema Jedrlinić