I DALJE ČITAMO (O) PSU…

  U školskoj godini 2016./2017. knjižničarka Ema Jedrlinić i pedagoginja Petra Naranđa pokrenule su u OŠ „Omišalj“ i PŠ „Dobrinj“ R. E. A. D. program što je licencirani program pri Intermountain Therapy Animals u SAD-u od 1999. godine. Navedeni se program provodio kao povremena aktivnost tijekom školske godine u suradnji s voditeljicom volonterkom, vlasnicom psa Meri Sučić i njenim psom Ulikom, a u istome je sudjelovalo oko 10 učenika od 1. do 4. razreda.


Program je osmišljen kako bi djeci unaprijedio vještine čitanja te uopće komunikacijske vještine uz pomoć posebne metode: dijete čita terapijskome psu. Pas motivira dijete i opušta ga, uz njega se osjeća sigurno te je izvrstan slušatelj koji reagira na emociju, boju glasa i ton. Terapijskom je psu sasvim u redu čekati dijete dok nešto pročita, i ponoviti radnju ukoliko je potrebno. Čitanje u njegovu prisutstvu postaje zabavna i uzbudljiva aktivnost koju dijete želi ponoviti.
Tijekom ove školske godine aktivnost se i dalje provodi s istom skupinom učenika, iako s novom volonterkom Ivom Dorčić Ljutić i njezinom Nerom. Ukoliko aktivnost bude pozitivno ocijenjena od djece te bude pokazala

napredak u čitanju i izražavanju, od rujna postoji mogućnost da navedena aktivnost preraste u terapiju za određene učenike kojima bi znatno poboljšala komunikacijske vještine te čitanje i razumijevanje pročitanoga u ugodnoj i za njih poticajnoj okolini.

Marija Malnar Zidarić, knjižničarka

OFF

Categories: Obavijesti, Projekti

Ema Jedrlinić