HODOČAŠĆE DJECE NA GROB BISKUPA MAHNIĆA

U subotu 1. travnja, nakon nekoliko godina stanke, održano je hodočašće djece Krčke biskupije na grob biskupa Mahnića. Redovito se ovo hodočašće održava na samom kraju korizme, dan prije Maslinske nedjelje, i okuplja djecu viših razreda iz svih župa Krčke biskupije. Tako je bilo i ove godine. U krčku katedralu pristiglo je 350 djece s otoka Paga, Raba, Lošinja, Cresa i Krka predvođenih svojim svećenicima i vjeroučiteljima. Među njima su bili i vjeroučenici naše škole predvođeni svojom vjeroučiteljicom Katarinom Čakarun, prof. 

Program je započeo okupljanjem u katedrali i pozdravom predstojnika katehetskog ureda vlč. Zvonimira Seršića. Nakon toga uslijedila je ‘Mahnićeva škola’, 4 kratka sata za svaku grupu: u samoj katedrali, Katedralnoj riznici u kojoj je postavljena izložba o biskupu Mahniću, biskupijskoj dvorani u kojoj je u svoje vrijeme biskup Mahnić pokrenuo tiskaru ‘Kurikta’ i biskupskoj kapeli gdje je biskup Mahnić provodio mnoge sate u molitvi.

Sat o katedrali kao mjestu koje čuva grobove biskupa održala je vjeroučiteljica Mirjana Žužić iz Krka, u Katedralnoj riznici o Mahnićevu životu općenito govorio je vlč. Seršić, o tiskari i Mahnićevoj publicistici mons. dr. Franjo Velčić, a Mahnića molitelja predstavio je vlč. Josip Karabaić.

Nakon prvog katehetskog i edukativnog dijela, uslijedila je sveta misa koju je predvodio krčki biskup mons. Ivica Petanjak. U svojoj je propovijedi predstavio slugu Božjeg biskupa Mahnića kao pastira svjetla.

Nakon mise i molitve na grobu biskupa Mahnića, sva su djeca sa svojim vjeroučiteljima nastavila zajedničko druženje uz pizzu i sokove na trgu Krčkih glagoljaša pored osnovne škole.

Vjeroučenici škole Omišalj bili su zadovoljni što su mogli sudjelovati na tako velikom slavlju te su odlučili i dogodine opet hodočastiti u Krk , a na kraju mise otac biskup pozvao je svih na oltar da stvorimo milenijsku fotografiju.

Vjeroučiteljica Katarina Čakarun, prof.
 
OFF

Categories: Nekategorizirano

Samanta Malešić