TERENSKA NASTAVA U JURANDVORU I BAŠKI

Učenici 2. razreda u četvrtak 26.10.2023. u sklopu terenske nastave kojoj je cilj da učenici upoznaju svoj otok – otok Krk, a koja će se odvijati u više dana tijekom školske godine, posjetili su prva odredišta – Jurandvor i Bašku.

Najprije su posjetili crkvu svete Lucije u Jurandvoru kraj Baške  iz koje potječe starohrvatski glagoljički spomenik Bašćanska ploča, pisan prijelaznim oblikom glagoljice, oko 1100. godine. Ukrašena je ornamentom vinove loze. Pronađena je 15. rujna 1851. godine. Spomenikom je dokumentirano darovanje zemlje hrvatskoga kralja Dmitra Zvonimira mjesnom benediktinskom samostanu. Danas se čuva u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, a u crkvi Sv. Lucije nalazi se njezina replika. Uz crkvu je nekada postojao benediktinski samostan.

Nakon toga su otišli u Bašku i posjetili Akvarij Baška koji pruža jedinstveni doživljaj morskog svijeta i podmorja hrvatskog Jadrana. Bogatstvo i raznovrsnost jadranskih riba (morska mačka, murina, jastog, kirnja, hobotnica…) prikazani su u 21  akvariju. U sklopu akvarija nalazi se jedna od najvećih zbirki jadranskih školjki i puževa u Hrvatskoj.

Za kraj su prošetali Baškom i poigrali se na prekrasnoj šljunčanoj „Veloj plaži “.

Tekst i slike: Daniela Braut