Natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja Dabar 2023

I ove godine naša se škola uključila u izazov Dabar, međunarodnu inicijativu koja potiče računalno razmišljanje. Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo sudjelovanje kroz online izazov, koji se sastoji od 12 zadataka koje su napisali stručnjaci iz pedesetak zemalja a koji se temelje na programiranju i logici.

Izazov Dabar se održao od 13. – 17. studenog, te je ove godine u Hrvatskoj sudjelovalo čak 49 065 učenika, a veseli nas da su među njima i učenici naše škole.

Sudjelovali su učenici trećeg razreda, koji su se jako trudili računalno razmišljati i riješiti doista izazovne zadatke. Svi su dobili diplome za sudjelovanje i pohvale od učiteljice Judite.

Učenici su se natjecali u sljedećim kategorijama: MiliDabar, KiloDabar i MegaDabar.

Među najboljih 10%  se nalazi i naših 5 učenika:

  • u kategoriji KiloDabar: Mia Kosić iz 5.razreda i Adrian Zinaić iz 6.razreda
  • u kategoriji MegaDabar: Dario Barić, Duje Lakić i Antonio Kirinčić iz 7.razreda

Pozdravljamo Dabra do iduće godine!

ČE? KADI? ZAČ?

U Omišlju održano međuškolsko natjecanje u poznavanju zavičajne povijesti

Potaknuti zaključkom da se zavičajnoj povijesti u redovnoj nastavi povijesti u osnovnoj školi pridaje doista malo vremena i pažnje, pokrenut je međuškolski projekt „Če? Kadi? Zač?“ za darovite učenike 7. razreda s otoka Krka. Projekt koji su učiteljice Maja Brajković i Ema Jedrlinić prvotno zamislile kao natjecanje između matične OŠ Omišalj i Područne škole Dobrinj prerastao je u međuškolsko natjecanje kojem se pridružila OŠ Fran Krsto Frankopan s mentoricama Ivom Dujmović i Dinom Valković te učenicima iz matične škole Krk i područnih škola Vrbnik i Punat.

Projekt se odvio u dva dijela: mjesec dana ranije učenici su se pripremali prema odabranoj stručnoj literaturi o kulturno-povijesnoj baštini Omišlja, a potom su 23. studenog „na terenu“ u Omišlju učenici raspoređeni u šest skupina po školama pristupili istraživačkom natjecanju. Toga dana u jutarnjim su satima učenici po staroj gradskoj jezgri Omišlja tražili odgovore na pitanja iz povijesti Omišlja i otoka Krka, snalazeći se u prostoru i vremenskim razdobljima. Obišli su i arheološki park Fulfinum – Mirine uz vodstvo domaćina, učenika 7. razreda iz Omišlja. Natjecatelje je u staroj gradskoj jezgri, Prikeštelom, pozdravio i omišaljski župnik, otočni povjesničar dr. Anton Bozanić, a posjetili su i Spomen-dom krčkog folklora i omišaljski Lapidarij te župnu crkvu i spomen-park Sveti Mikul gdje se trenutno odvijaju arheološka istraživanja.

Završna svečanost održana je u 14h u OŠ Omišalj kojoj su, uz učenike, nazočili ravnatelji dviju škola te predstavnici Općine i TZO Omišalj koji su prepoznali važnost projekta i dali mu veliku potporu. Posebno zadovoljna bila je pobjednička ekipa krčkih sedmaša „Buči“ u sastavu: Pia Matković, Lina Kosić, Ilaria Morožin, Julija Katunar i Nikola Karabaić. Krk su predstavljale još i ekipe „Zlatoustići“ (Ana kosić, Katja Purić, Vita Purić, Jakov Žužić i Roko Žužić) te „Kumbatovići“ (Lena Arabadžić, Jana Čutul, Tara Kirinčić, Teo Jurešić i Iris Sedlar). PŠ Dobrinj predstavljali su Duje Lakić, Antonio Kirinčić, Josip Brusić, Franka Jurić i Filip Spiciarich. Ekipu „Ponte“ iz Punta činili su: Ana Derenčinović, Marina Baković, Rene Terzić, Elena Karabaić i Lovro Valenčić. „Vrbenčani“ su se okupili u sastavu: Vito Dminić, Luka Juko, Lola Milovčić, Martina Sabljić i Emina Ibrahimović. Svima su im tehničku podršku i vodstvo na erenu pružili domaćini, učenici iz OŠ Omišalj: Tea Barić, Jakov Pavlić, Antea Matošić, Vita Kirinčić i Mila Verbić.

Puni pozitivnih dojmova svi sudionici zaključili su da je ovaj projekt hvalevrijedan spoj ljubavi prema zavičaju i razvoja znanstveno-istraživačkih vještina u učenika koje valja što više poticati. Projekt zato ne staje, dogovoreno je da će se nastavljati svake godine u drugom mjestu na otoku te postati jedna lijepa tradicija koja će okupljati i iznjedriti buduće mlade krčke povjesničare.

Tekst i slike: Ema Jedrlinić

Terenska nastava – Gradsko kazalište lutaka Rijeka

U četvrtak 23.11.2023. učenici razredne nastave bili su na terenskoj nastavi u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka. Gledali su  predstavu „Kiša“ redatelja Vanje Jovanovića.

“Kiša” je dio projekta Lutkolab, čiji je nositelj Gradsko kazalište lutaka Rijeka, a koji se provodio u sklopu Dječje kuće, jednog od programskih pravaca Rijeka 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Radnja predstave “Kiša” smještena je u pustinji koja na momente podsjeća na postapokalipsu. Glavni junak predstave je usamljeni Petar koji je već duže vrijeme u potrazi za vodom ili bilo kojim živim bićem. U svojim najtežim trenutcima susreće se s robotom koji je u potrazi za podacima o preostalom životu na Zemlji. Kroz Petrova prisjećanja na vlastiti život, robot Robi uči o ljudskosti, a Petar kroz Robijeve reakcije spoznaje svoje greške i propuštene prilike u životu. Kroz prisjećanja glavnog lika, predstava dotiče teme kao što su problemi pri izražavanju emocija, vršnjačko nasilje i prihvaćanje odgovornosti za vlastite postupke. Ova predstava potakla je djecu na  propitkivanje o tome  što je ispravno, a što ne. Cilj ove predstave je  pokušaj nagovora na rizike u životu i preuzimanje odgovornosti za iste.

Tekst i slike: Daniela Braut

21. humanitarni božićno-novogodišnji koncert krčkih osnovnoškolaca

Poštovani!
Tradicionalni, 21. po redu, Božićno-novogodišnji koncert u izvedbi učenika s područja čitavog otoka Krka, održat će se u četvrtak, 21. prosinca 2023. godine, u sportskoj dvorani Srednje škole “Hrvatski kralj Zvonimir” Krk, s početkom u 17,00 sati.

Zborovi Osnovne škole “Omišalj” , Osnovne škole “Fran Krsto Frankopan” Krk te Osnovne škole „Malinska-Dubašnica“ svojim će nam pjesmama uljepšati predbožićni ugođaj. Ova hvalevrijedna blagdanska priredba osim po masovnosti izvođača – ponajviše združenom zboru više stotina raspjevanih osnovaca – prepoznatljiva je barem po još dvjema značajkama: masovnosti publike koja iz godine u godinu dvoranu ispuni do posljednjega mjesta, ali i neprekinutom humanitarnom angažmanu kojim se nastoji doprinijeti rješavanju problema iz naše sredine.
Ove godine novčana sredstva prikupljaju se za osmogodišnjeg Tea Jelenovića iz Klimna koji je rođen s dijagnozom artrogripoze. Navedena bolest manifestira se ukočenošću zglobova, tetiva, te slabom pokretljivošću mišića. U Hrvatskoj je ova bolest iznimno rijetka i nema puno pozitivnih iskustava u liječenju, pa su roditelji prinuđeni potražiti pomoć u inozemstvu.
Iza malenog Tea Jelenovića brojne su operacije i duga borba za zdravlje, koja se upravo ovih dana nastavlja novim teškim operacijama, terapijama i oporavkom koji će uslijediti. Težak je to teret za ta malena, hrabra ramena, ali i za njegove roditelje koji uz sve moraju ponovno namaknuti znatna novčana sredstva kako bi njihovo dijete dobilo najbolju moguću skrb i budućnost kakvo svako dijete zaslužuje.
Ovoga puta taj je iznos veći no što mogu sami osigurati, stoga prenosimo apel Teove mame, u nadi da ni ovoga puta financije neće stati na put Teovom zdravlju.


Dođite na koncert, veliki zbor više stotina malih pjevača na najljepši će Vas način uvesti u ozračje blagdana!

DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

U mjesecu listopadu učenici razredne nastave posebnu pažnju posvećuju plodovima Zemlje te zahvalnosti za iste. Kruh i plodovi Zemlje tako se protežu kroz pjesmice i priče, pjesme i likovne radove te kroz osvještavanje učenika o važnosti zdrave i uravnotežene prehrane. Učenici u svojim domovima, sa svojim najmilijima peku različite pekarske proizvode pa ih ponosno donose u svoje razrede i blaguju ih zajedno sa svojim školskim prijateljima. Učenici 2. razreda ove su godine, uz uobičajeno obilježavanje ovih dana, odlučili od brašna napraviti šurlice. Ovaj naša tradicionalna gastronomska delicija svima je poznata, no nisu se sve male ručice učenika 2. razreda okušale u izradi šurlica. U sklopu razrednog projekta „Kad se male ruke slože“ kojemu je cilj da roditelje i bližnje učenika čim više uključimo u rad naše razredne zajednice, u pomoć je uskočila mama Daniela Štefančić. Ona je na odličnoj radionici izrade šurlica djeci pokazala proces izrade tijesta za šurlice te proces izrade samih šurlica uz pomoć drvenih štapića. Svi su bili oduševljeni i složili su se kako ovakvih radionica treba biti više. Naravno, šurlice je trebalo degustirati, a tu su u pomoć priskočile naše školske kuharice. One su šurlice napravile „na slatko“. Većina šurlice na ovaj način nikad nije probala, ali svima su se svidjele. Tim više jer su ih sami izradili.

Tekst i slike: Daniela Braut

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Danas smo obilježili Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Kratki program vodile su učenice Lucija i Laura, a učenik Roko pročitao je pjesmu Mata Ganze Traženje riječi za Vukovar. Školski prostor prigodno je ukrašen plakatima i rukotvorinama učenika škole. Ovaj dan obilježava se 18. studenoga kao državni blagdan i neradni dan. Tog dana 1991. godine slomljena je herojska obrana grada Vukovara i počinjen strašni pokolj u Škabrnji. Bitka za Vukovar, u kojoj je sudjelovalo oko 1800 branitelja, započela je 25. kolovoza, a završila 18. studenoga 1991. Do tragičnog sloma obrane grada poginule su 1624, a ranjeno više od 2500 osoba. U koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22 tisuće njegovih stanovnika. Nestalo je nekoliko stotina civila kojima se ni do danas ne zna sudbina. Uz žrtvu Vukovara, prisjećamo se i pokolja 43 hrvatska civila u mjestu Škabrnja u zaleđu Zadra koji su istoga dana 1991. godine počinili pripadnici jugoslavenske narodne armije i srpski pobunjenici. Škabrnja je bila spaljena i u potpunosti uništena, a katolička crkva do temelja srušena. Nakon što je selo opustošeno, cijeli je kraj miniran. Mnogobrojni civili su zarobljeni, a branitelji završili u kninskim logorima. Prošle su 32 godine. Nosimo poseban ponos, sjećanje i počast – neka se nikad ne zaboravi. Imena velikana i brojnih hrvatskih branitelja vječno su upisana u povijest Hrvatske, u temelje naše domovine i naše slobode. Vječno smo im zahvalni i zato ćemo im danas odati počast. Upalili smo svijeće kao simbol pobjede te trajni podsjetnik na sve one koji su dali svoj život za Domovinu. Svijeće smo postavili ispred škole. Neka svijeće gore za trajno sjećanje i trajni mir.

Tekst i slike: Iva Dujmović

Berba maslina

Ove godine ponovno smo se okušali u berbi maslina. Više toga nam nije išlo od ruke. Masline nisu dale plod kao i prošlih godina, dosta stabala je bilo bez ploda. Vrijeme nam isto nije išlo na ruku, skoro svaki dan nam je padala kiša, a jaki vjetar je bacio na zemlju dosta maslina. Ipak, nismo odustali, udružili smo snage i pobrali ono što je ostalo.

Petašice Marija i Julija otputovale su u New York

U New York smo otputovale kao članice Mažoretkinja otoka Krka te smo uz mažoretkinje Krašića nastupale na ogromnoj paradi Columbus day parade te se upisale u povijest kao prve učesnice iz Hrvatske. Osim na samoj paradi, provele smo predivnih 12 dana razgledavajući znamenitosti grada. Bile smo tako i na Kipu slobode, u muzejima, mostovima, obišle smo Wall Street, Brooklyn, New Jersey, China Town, Broadway…

Gostovale smo uživo na Hrvatskom radiju New York te se družile s hrvatskim iseljenicima u Hrvatskoj katoličkoj misiji bl. Ivana Merza u Astoriji.

Vrijeme je jako brzo prošlo i teško je izreći sve dojmove jer smo jako puno toga vidjele.

Julija Mrakovčić, 5.r.

Fotografije: Mažoretkinje otoka Krka

TERENSKA NASTAVA U JURANDVORU I BAŠKI

Učenici 2. razreda u četvrtak 26.10.2023. u sklopu terenske nastave kojoj je cilj da učenici upoznaju svoj otok – otok Krk, a koja će se odvijati u više dana tijekom školske godine, posjetili su prva odredišta – Jurandvor i Bašku.

Najprije su posjetili crkvu svete Lucije u Jurandvoru kraj Baške  iz koje potječe starohrvatski glagoljički spomenik Bašćanska ploča, pisan prijelaznim oblikom glagoljice, oko 1100. godine. Ukrašena je ornamentom vinove loze. Pronađena je 15. rujna 1851. godine. Spomenikom je dokumentirano darovanje zemlje hrvatskoga kralja Dmitra Zvonimira mjesnom benediktinskom samostanu. Danas se čuva u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, a u crkvi Sv. Lucije nalazi se njezina replika. Uz crkvu je nekada postojao benediktinski samostan.

Nakon toga su otišli u Bašku i posjetili Akvarij Baška koji pruža jedinstveni doživljaj morskog svijeta i podmorja hrvatskog Jadrana. Bogatstvo i raznovrsnost jadranskih riba (morska mačka, murina, jastog, kirnja, hobotnica…) prikazani su u 21  akvariju. U sklopu akvarija nalazi se jedna od najvećih zbirki jadranskih školjki i puževa u Hrvatskoj.

Za kraj su prošetali Baškom i poigrali se na prekrasnoj šljunčanoj „Veloj plaži “.

Tekst i slike: Daniela Braut

Edukacija o trgovanju ljudima

Gradsko društvo Crvenog križa Krk u suradnji s Policijskom postajom Krk, povodom Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima provodi edukacije namijenjene učenicima 8. razreda osnovnih škola. Našu školu su posjetili 26. listopada.

Trgovanje ljudima predstavlja ozbiljan zločin i tešku povredu ljudskih prava. I danas se diljem svijeta žene, muškarce i djecu prodaje, kupuje te izrabljuje s ciljem stjecanja dobiti ili izvršenja određenih usluga. Žrtva može postati svatko od nas bez obzira na svoju razinu obrazovanja, spol, dob ili nacionalnost.

Svrha edukacije je bolja informiranost i zaštita potencijalnih žrtava, a pogotovo mladih koji su u najvećoj opasnosti da uđu u krug trgovanja ljudima.

Tekst i slike: Krunoslav Čuljat