PREDBILJEŽBE ZA UPIS U PRVI RAZRED

Poštovani roditelji budućih prvašića,

prijave djece za upis u prvi razred osnovne škole, za djecu koja prema prijavljenom mjestu prebivališta odnosno boravišta pripadaju upisnom području Osnovne škole Omišalj i Područne škole Dobrinj, provodit će se od 21. do 25. siječnja 2019. godine,

prema slijedećem rasporedu:

Molimo roditelje da sa sobom donesu presliku osobne iskaznice jednog roditelja ili uvjerenje o mjestu prebivališta/boravišta djeteta, školskog obveznika.
Prilikom prijava, dobiti ćete sve informacije o daljnjem tijeku utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta radi upisa u prvi razred kao i termine za liječnički pregled koji će obavljati dr. Vanja Tomac u Domu zdravlja Krk i psihologijsko testiranje koje će se održavati u školi kojoj dijete pripada prema upisnom području.POMOĆNICI DJEDA BOŽIĆNJAKA

U petak, 21.12.2018. godine u 9.30 sati u Područnu školu Dobrinj stigli su pomoćnici Djeda Božićnjaka i donijeli darove za prijatelje iz posebnog odjela Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka, PŠ Dobrinj.

Učenici volonteri Osnovne škole Omišalj i Pš Dobrinj svojim su vrijednim ručicama izradili dvije taktilne knjige za djecu s posebnim potrebama kao poklon za Božić u sklopu Projekta «VOLLUMEN – širenje mreže školskog volontiranja» koji se provodi u PGŽ, a provodi ga Udruga Delta u suradnji s Udrugom za razvoj civilnog društva SMART. Projekt u školi vode knjižnjičarka Marijana Rebac Dešić i pedagoginja Petra Naranđa.

SRETAN BOŽIĆ SVIMA!!!

Izvanučionička nastava u tvornicu čokolade Zotter i Graz

U petak 07. prosinca 2018. naši učenici od 4.r-8.r te 9 učitelja u pratnji uputili su se na jednodnevnu izvanučioničku nastavu u Graz i tvornicu čokolade Zotter. Iz škole smo krenuli u 5 h ujutro te nam je prva destinacija bila tvornica čokolade Zotter gdje smo mogli isprobati više od 200 vrsti čokolade. Na početku razgledavanja pogledali smo kratki film o nastanku tvornice, te proces nastajanja čokolade kakvu mi danas možemo pronaći u trgovinama i degustirali ju. Sljedeća destinacija bio je Graz gdje smo pogledali jaslice od leda,gradsku vijećnicu te ostatak grada koji nam je probudio božićni duh. Nakon dana punog uzbuđenja slijedio je povratak kućama gdje smo se vratili u kasnim večernjim satima. Ovo nam je bio prvi izlet izvan države i nadamo se da će ih biti još!

Zahvaljujemo putničkoj agenciji “Aurea” na organizaciji te “Črnja-trans”-u na prijevozu!

Matea i Ema

Međunarodni projekt razmjene straničnika 2018.

I ove godine naša škola je uključena u Bookmark Exchange Project tj. Međunarodni projekt razmjene straničnika između učenika osnovnih i srednjih škola diljem svijeta. Ovim projektom međunarodna knjižničarska zajednica obilježava mjesec listopad koji je službeni Mjesec školskih knjižnica diljem svijeta, dok se u Hrvatskoj još od 15. listopada do 15. studenog obilježava i Mjesec hrvatske knjige.

Ove godine partneri su nam učenici iz rumunjske osnovne škole u gradu Salsigu (Scoala Gimnaziala Salsig). Tokom listopada, učenici su vrijedno smišljali i oslikavali straničnike, te smo ubrzo dobili prekrasne bookmarkere iz Rumunjske s motivima njihove narodne nošnje i u bojama njihove zastave.

Naši učenici 6. i 8. razreda su svoje straničnike ukrasili glagoljicom budući da je Mjesec hrvatske knjige ove godine imao temu Baš baština , a glavni simbol naše baštine je upravo glagoljica.

Uz straničnike poslali smo im pismo te jednu malu zagonetku. Četiri straničnika sadržavaju riječi koje tvore jednu zanimljivu rečenicu, slogan našega grada kojeg su smislili naši učenici.

Nadamo se da će im naši straničnici biti lijepi, zanimljivi i korisni.

Sjećanje na Vukovar i ove godine u našoj školi

Svake godine obilježavamo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i prisjećamo se hrvatskog ponosa, Grada Vukovara koji je bio i ostao simbol pobjede te vječni podsjetnik na sve one koji su dali svoj život za Domovinu. U petak 16. studenog 2018. učenici i učitelji naše škole zapalili su svijeće u znak sjećanja, a osmaši su s razrednicom Nikolinom Ćuk pripremili prigodni pano.

Dabar 2018

U ponedjeljak je započelo Međunarodno natjecanje iz informatike Dabar 2018.
Danas je održano u našoj školi za treće i četvrte razrede, a do kraja tjedna natjecanju će pristupiti i učenici viših razreda.

Natjecanje je održano u “kabinetu” informatike pod budnim okom naših učiteljica Lucije Bobić i Teodore Tomljenović.
Nakon što je pročitan Etički kodeks natjecanje je moglo početi.Ukupno je bilo 12 zadataka koje je trebalo riješiti unutar 40 minuta.
Vladalo je veliko uzbuđenje, kao i oduševljenje. Iako teški, zadatci su bili vrlo zanimljivi.

Prema kategorijama sudjelovao je sljedeći broj učenika:

MikroDabar – 1243

MiliDabar – 2812

KiloDabar – 8778

Mega Dabar – 6195

Naša učenica 8.razreda Karla Božić postigla je izvrsne rezultate i svojim plasmanom ušla u 10% najboljih u RH.

Mjesec hrvatske knjige

Mjesec hrvatske knjige je razdoblje u kojem se svake godine provode razne akcije i projekti s ciljem promicanja knjige, knjižnice i čitanja, a obuhvaća period od 15. listopada do 15. studenog.

Glavna tema ovogodišnjega Mjeseca hrvatske knjige je kulturna baština, pri čemu je osnovni motiv glagoljica kao posebnost hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta. Tijekom srednjeg vijeka Dobrinj je jedno od važnijih središta glagoljaštva. U arhivu HAZU čuvaju se dobrinjske matice krštenih započete s pisanjem 1559. godine i koje su najstarije matične knjige u Hrvatskoj. Te matice pisane su glagoljicom i to sve do 1850. g. od kada se pišu latinicom.

U našoj školi provode se radionice kao što je izrada straničnika s motivim glagoljice i sudjelovanje u međunarodnom projektu razmjene straničnika. Učenici 5. razreda izradili su plakat sa motivom glagoljice i sa istaknutim glagoljskim spomenicima dobrinjskoga kraja. Učenici prvog razreda posjetili su knjižnicu i izradili svoje straničnike za knjige.

Pedagogica naše škole pokrenula je projekt R.E.A.D. – Čitaj (o) psu, program osmišljen kako bi se djeci pomoglo da poboljšaju sposobnost čitanja i komunikacijske vještine uz pomoć moćne metode – čitanje psu. Školski anđeli izrađuju taktilnu, edukativnu knjigu od filca, a u planu je i izrada stripa ili slikovnice s temom glagoljice uz pomoć nekog web alata.

             

Glagoljica, naša baština i važnost knjige i čitanja motivi su koji se protežu kroz razne projekte svih učenika i školskih djelatnika naše škole.

 

Otvoren 21. saziv Male staroslavenske akademije „Dr. Antun Mahnić“ Krk

U utorak 23. listopada 2018. otvoren je 21. saziv Male staroslavenske akademije „Dr. Antun Mahnić“. Okupili smo se u predvorju OŠ Fran Krsto Frankopan Krk gdje su nam dobrodošlicu zaželjeli ravnatelj škole, prof. Serđo Samblić i voditeljica akademije prof. Milica Žužić. O biskupu Mahniću i Maloj staroslavenskoj akademiji pričala nam je osnivačica akademije učiteljica Ana Kirinčić, dok nam je učiteljica Milica Žužić održala predavanje o identitetu.

Ovogodišnji saziv održat će se od 23. do 26. listopada 2018. godine sa središnjom temom: Krčki knezovi Frankopani – 900. godišnjica prvog pisanog spomena (1118. – 2018.). Mala staroslavenska akademija „Dr. Antun Mahnić“ okuplja darovite učenike sedmih razreda s cijelog otoka. Projekt uključuje i gostujuće škole: OŠ Malinska – Dubašnica, OŠ Omišalj, OŠ „Milan Brozović“ Kastav, kojima će se ove godine pridružiti OŠ „Fran Franković“ Rijeka i OŠ Kraljevica.

Nakon službenog otvorenja i podjele obilježja Akademije, otišli smo u povijesnu šetnju gradom Krkom. Prošli smo gradske ulice i zaustavili se kod Krčkog natpisa. Posjetili smo Frankopanski kaštel gdje nam je učiteljica Iva Dujmović održala predavanje o genealogiji obitelji Frankopan i istaknula najvažnije podatke o poznatoj velikaškoj obitelji. Krčki knezovi Frankopani su jedina obitelj na jadranskim otocima koja je razvila svoju moć u europskim razmjerima. Smatra se da potječu iz Gradeca; danas napuštenog dvorca kraj Vrbnika, a prvi je poznati član bio Dujam I. koji je 1118. godine sklopio s Mlečanima ugovor da će kao mletački vazal upravljati otokom.

Nakon kratkog odmora sastali smo se u Crkvi sv. Margarete gdje smo imali glagoljašku radionicu koju je vodila vjeroučiteljica Mirjana Žužić, na kojoj smo pjevali psalme na staroslavenskom jeziku.

U istoj crkvi nakon radionice imali smo predavanje o statutima. Učiteljica Ana Kirinčić je govorila o 730 godina Vinodolskog statuta; običajnog popisa prava iz 1288. godine. Učitelj Tvrtko Božić je govorio o Vrbničkom statutu iz 1388. godine koji nije sačuvan u izvorniku već u prijepisu vrbničkog svećenika Grgura Žaškovića iz 1526. godine. Priču o povijesti Trsatske gradine ispričala nam je učiteljica Daniela Jugo- Superina. Na kraju predavanja nam je učiteljica Željka Čačić pričala o Kastavskom statutu iz 1400. godine.

Kada je predavanje završilo vratili smo se u školu gdje smo imali glazbenu radionicu. Na radionici smo pratili ritam pjesme, neki učenici štapićima, a neki pljeskanjem ruku.

Nakon odmora smo po svojem izboru mogli izabrati između raznih radionica:

  • povijesne radionice (voditelji Tvrtko Božić, voditeljice Željka Čačić i Daniela Jugo – Superina),
  • likovne radionice (voditeljica Željka Žic Stašić),
  • kaligrafske radionice (voditeljica Andrea Đordić),
  • novinarsko – informatičke radionice (voditeljice Iva Dujmović i Antonia Martinčić, voditelj Dragan Malnar) i
  • povijesno-dramske radionice (voditeljice Dina Valković i Maja Brajković)

Rad ovih kreativnih radionica bit će predstavljen u petak 26. listopada 2018. na završnoj svečanosti koja će se održati u predvorju Osnovne škole Fran Krsto Frankopan Krk u 18, 30 sati. Želimo puno novih spoznaja i vrijednog istraživačkog rada svim sudionicima ovogodišnje Male staroslavenske akademije „Dr. Antun Mahnić“ te vas ponosno pozivamo da prisustvujete završnoj svečanosti i podržite naš rad. Vidimo se!

Polaznici novinarsko – informatičke radionice: učenica Katarina Lesica, učenica Sara Juras, učenica Lea Mrakovčić, učenik Damjan Žurga.

Obavijest za učenike iz Šila

Autobusna stanica je  radi provođenja “Projekta prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda” izmještena te  se sada nalazi s desne strane ulice Nova cesta (u pravcu mora), u neposrednoj blizini “Trgovine Krk”.