IZLET PO OTOKU KRKU

Na izlet po otoku Krku krenuli smo u jutarnjim satima iz Dobrinja. Prvo odredište bila je zračna luka u Omišlju. Bilo je jako uzbudljivo jer sam prvi puta bio u helikopteru i vozio se u vatrogasnom vozilu. Nakon toga krenuli smo u Punat kako bi brodicom mogli do lijepog otočića Košljuna. Na Košljunu smo posjetili Franjevački samostan i muzej u kojem smo vidjeli vrijednosti našeg otoka. Putovanje smo nastavili prema Vrbniku gdje smo bili u najužoj ulici na svijetu – Klančić. Baška je bila naše zadnje odredište. Posjetili smo crkvu sv.Lucije u kojoj se nalazi Bašćanska ploča. Iako nam vrijeme nije bilo sunčano i toplo, veseli, sretni i zadovoljni vratili smo se kućama.

Napisao: Josip Brusić, 2.razred

Izlet na Brijune i posjet Aquariumu Pula

U petak 17. svibnja učenici trećeg i četvrtog razreda, zajedno sa svojim učiteljicama i školskom pedagoginjom, uputili su se na izlet na Brijune. Krenuli smo u 6 i 30 prema Fažani gdje smo se ukrcali na brod za Brijune. Po dolasku nas je dočekala vodičkinja koja nas je provela po Brijunima.

cof

Prvo smo posjetili muzej i pogledali izložbu „Tito na Brionima“ koja slikom i rječju prikazuje Titov život na Brijunima. Osim izložbe slika, u muzeju se nalazi i velika zbirka životinja koje je Tito dobio na poklon od raznih predsjednika koji su kroz godine posjećivali Brijune. Posebno nas je oduševio izvrsno očuvan Titov Cadillac pokraj kojeg smo morali napraviti nekoliko fotografija. Nakon muzeja, prošetali smo do masline koja je stara preko 1600 godina, a samim time i jedna od najstarijih stabala na Mediteranu. Razgled Brijuna nastavili smo vožnjom u vlakiću kojim smo se zaputili u Safari park. Park nastanjuju autohtone istarske i egzotične južnoameričke, afričke i azijske životinje poput boškarina, magarca, slona, deve, zebre i dr. Posebno smo se razveslili slonici Lanki koja je na Brijune stigla kao dar indijske premijerke Indire Gandhi. Nakon razgleda vlakićem, došlo je vrijeme da napustimo ovo prekrasno otočje na koje se svi ponovno želimo vratiti.

Zatim smo se ukrcali na brod koji nas je vratio u Fažanu. Tamo smo poručali, pojeli sladoled i odmorili kako bismo siti i odmorni nastavili našu jednodnevnu avanturu. Autobusom smo krenuli prema Aquariumu Pula, u sklopu kojeg se nalazi Centar za oporavak morskih kornjača. Akvarij je smješten u 130 godina staroj tvrđavi Verudela. U akvariju smo mogli vidjeti stotine riba koje žive u Jadranu te nekoliko vrsta iz tropskih morskih i slatkih voda, kao i ribe hrvatskih jezera i rijeka. Posebno nas je oduševila bolnica za kornjače koja skrbi o ozlijeđenim morskim kornjačama iz cijelog hrvatskog dijela Jadrana. Trenutno su na oporavku tri kornjače koje će uskoro ponovno zaplivati morem.

Nakon razgleda akvarija, umorni, ali prepuni dojmova krenuli smo našim kućama. Izlet je bio poučan, ali prije svega zanimljiv i zabavan čemu je pridonijelo i sunce koje nas je cijeli dan grijalo.

Radionica samoniklog bilja u Liču

U petak 10.svibnja 2019. učenici naše škole (6. -8.r.) uputili su se na radionicu samoniklog bilja u Lič u ogranizaciji Gljivarskog društva Grljak iz Liča. Zadatak je bio prepoznati i ubrati borovnicu, ljubičicu, bukvu, paprat i jednu biljku po izboru koju smo morali i prepoznati. Bili smo podijeljeni u grupe te smo imali nešto više od sat vremena za ispunjavanje tog zadatka uz budno oko naših učitelja i djelatnika škole u pratnji. 
Poslije uspješnog branja biljaka, slušali smo zanimljivo predavanje o papratima. Iako je vrijeme bilo promjenjivo, zabavili smo se i naučili ponešto o šumama Gorskog kotara. 

Webinar za sve učenike koji upisuju I. razred srednje škole

U suradnji s Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom (CARNET) predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja za sve učenike koji upisuju I. razred srednje škole u školskoj godini 2019./2020. organiziraju informativni webinar na temu provedbe ovogodišnjih elektroničkih prijava i upisa u srednje škole. 

Webinar je planiran za četvrtak, 23. svibnja 2019., od 13:00 do 14:30 sati i bit će dostupan na poveznici https://meduza.carnet.hr/index.php/media/watch/13368 . Snimka informativnog webinara bit će postavljena na mrežnim stranicama CARNET-a i www.upisi.hr

Predstava Ponikve

U utorak 14.svibnja, PŠ Dobrinj posjetili su članovi kazališta TNP iz Rijeke u sklopu projekta „Informiraj, educiraj, recikliraj“. Učenicima od prvog do četvrtog razreda prikazali su zanimljivu predstavu  koja se zove Sedam recikliranih patuljaka. Na zanimljiv i poučan način, povezujući priču predstave s poznatom bajkom Snjeguljica i sedam patuljaka, pokazali su učenicima na koje se sve načine može reciklirati otpad. Učenici su pažljivo slušali i aktivno sudjelovali te pokazali pozitivnu povratnu informaciju. 

Radionica – Ponikve

U srijedu, 10.travnja PŠ Dobrinj posjetili su djelatnici Ponikva kako bi održali kratko predavanje i radionicu učenicima od prvog do četvrtog razreda. Učenici su na zabavan i kreativan način naučili na koje načine se odvaja otpad. Gledajući animirane filmove usvojili su koji otpad ide u koju kantu, a kante su podijeljene prema bojama.  Nakon zabavnog predavanja, svoje znanje učenici su  pokazali u igri u kojoj su morali odabrati određeni otpad i odnijeti ga u pravu kantu. Učenici su uživali, ali i naučili nešto novo. 

Svjetski dan voda

Svjetski dan voda obilježava se 22.ožujka. Na taj dan učenici prvog, drugog i trećeg razreda posjetili su jezero Ponikve na Krku. Ponikve za otočane imaju iznimno značenje jer je ono izvor pitke vode kojim se opskrbljuje cijeli otok Krk. Najprije smo posjetili crpnu stanicu jezera Vela fontana gdje nas je dočekao voditelj Darko Dujmović koji nam je rekao osnovne informacije o jezeru, načinu pročišćavanja vode te flori i fauni uz jezero. Nakon toga krenuli smo u grad Krk gdje se nalazi njihovo sjedište. Tamo smo posjetili laboratorij u kojemu su nam laborantice objasnile i pokazale način ispitivanja čistoće i pitkosti vode. Djeca su sve sa zanimanjem pratila te su se puni dojmova vratili kući.