Posjet osmaša Vukovaru (3. – 4. listopada 2019.)

Mrkla je noć; tri su sata ujutro, a mi, učenici osmih razreda zaplovili smo na poprilično dug put prema gradu heroja, Vukovaru. Utrčali smo u autobus te zauzeli najbolja mjesta. Znali smo da će on biti naše utočište sljedećih 7 sati. Čuli smo svakakve glasine o samom kompleksu spavaćih soba, prostorija namjenjenih predavanjima te blagavaonici. Sobe su vrlo velike, tople i ugodne. No, nismo tu došli zbog spavanja već da vidimo što se dogodilo u tome gradu te da nešto više saznamo o Domovinskome ratu.

Po dolasku razgledali smo dvorac Eltz te saslušali dva predavanja. Nakon tih aktivnosti uslijedio je odmor te pripreme za odlazak u kuglanu. No, do te kuglane nismo ni došli, izašli smo iz autobusa 2km ispred nje te umjesto toga posjetili smo jedan trgovački centar. Razgledali smo, ali i kupili mnoge artikle. Navečer smo se sjajno zabavili u disku. Zabavi je došao kraj, počeo je novi dan te je došlo vrijeme za nove spoznaje.

Sljedećeg dana posjetili smo Memorijalno groblje, masovnu grobnicu na Ovčari te bombardiranu bolnicu. To je za nas bio veliki dan jer nismo mogli ni pretpostaviti što nas ondje čeka. Te snažne riječi koje smo čuli u nama su probudile nekakvo posebno osjećanje. Bili smo posve tihi te u dubini naše duše u najdublje zakopanim osjećajima tek počinjali shvaćati što se zaista dogodilo u isprva sasvim običnu gradu uz granicu naše lijepe Hrvatske.

Prije odlaska u grad patnje i boli učitelji su nas pokušali pripremiti na sve nove spoznaje na našem bezbrižnom putovanju. Naša su se očekivanja promjenila čim smo čuli te vidjeli preko slika što je rat učinio. U ta dva dana, koliko smo ondje odsjeli, proživjeli smo sve ratne strahote te tek sada uvidjeli koliko nam je lijepo. Nismo zahvalni na svemu što imamo već želimo nešto više i bolje. Koliko zapravo vrijedi naš život? Ova činjenica u svakome će probuditi osjećaj zahvalnosti i sreće. Mi svoj život ne možemo platiti nit’ po koju cijenu. No oni su morali, naši predci koji su vlastiti život

dali za našu domovinu. Njihov je život vrijedio 2 marke ako su htjeli da ih upucaju neprijatelji. U slučaju da nisu imali taj novac, za njih bi uslijedio pakao; mučenje, bol i ogromna tuga.

Svakim pucnjem ugasio se jedan život, jedna mala iskra koja pomaže svojemu narodu, ona mala iskra koja se samo brani, ona mala iskra koja nije pobjegla glavom bez obzira na spoznaju da dolazi rat, ugasila se iskra onoga koji je samo htio slobodnu državu. Nije ta iskra mnogo tražila, no, eto, nekima se činilo da je. Jedna obitelj izgubila je svoju iskru, ne čini se to toliko loše, no na samu pomisao da kada se vratiš kući i da te ne dočekaju tople ruke spremne pomoći, u nama stvaraju gnjev. Vukovarci su oprostili, i mi smo, cijela Hrvatska. Sada je naš moto da ne zaboravimo na sve te suze, na svu tu bol i patnju, da ne zaboravimo na neku iskru koja je svoj život dala za nas. Baš toj jednoj iskri smo zahvalni na ovoj mirnoj državi. Hvala ti Iskro! Pod dojmovima smo nakon kviza krenuli svojim kućama u zagrljaj našim iskrama. Dugo ćemo pamtiti ovu priču o iskrama, te ljude koji su nam u spomen te iskre ispričali njenu tužnu priču.

Lara Campanello, 8.r.

NASTAVA 11. LISTOPADA

Obavještavamo sve roditelje i učenike da će se sutra 11. listopada 2019. godine nastava u PS Dobrinj odvijati prema rasporedu.

Sve dodatne informacije možete dobiti putem e-maila škole: ured@os-omisalj.skole.hr

NAJAVA ŠTRAJKA, SUTRA 10.LISTOPADA

Obavještavamo roditelje da je za sutra 10. listopada 2019. godine Sindikat hrvatskih učitelja najavio jednodnevni štrajk.

Učenici koji dođu školu bit će zbrinuti.

Sve promjene objavit ćemo na web stranici škole. Dodatne upite možete poslati na e-mail škole: ured@os-omisalj.skole.hr .

Sudjelovali smo na IV. Ča – čitalnici u Kastvu

Učenici 7.r. Tian Šamanić, Lovro Barbalić i Franko Pavačić u petak 27.rujna 2019.god. u pratnji učiteljice Maje Polonijo sudjelovali su na natjecanju interpretativnog čitanja čakavskih književnih i neknjiževnih tekstova ¨Ča – čitalnica¨ koja se već četvrtu godinu organizira u gradu Kastvu. Naši učenici su po prvi puta sudjelovali na ovakvom natjecanju i dostojno su predstavili dobrinjsku čokavicu čitajući ulomke iz knjige ¨Sedmoškojani¨ Branka Turčića. Osim nas po prvi puta su sudjelovali i učenici OŠ Fran Krsto Frankopan PŠ Vrbnik Mavro Dobrinčić i Klara Kovačević s učiteljicom Dinom Valković tako da su bogatstvo jezika otoka Krka predstavljala dva različita zavičajna govora – čo i če.

Svakako planiramo nastaviti sudjelovanje u ovom, a i sličnim projektima koji se bave očuvanjem naše kulturne baštine i naših zavičajnih govora. Zahvaljujemo obiteljima naših učenika koji su svojim znanjem pomogli u pripremi i veselimo se daljnjoj suradnji.

Edukacija o gljivama u Liču

I ove smo se godine vrlo rado odazvali pozivu Gljivarskog društva Grljak iz Liča na izvanučioničnu nastavu. Dana 20.09.2019. učenici šestog,sedmog i osmog razreda u pratnji svojih razrednika te školske psihologinje uputio se na radionicu gljiva u Gorski kotar.

Prvo smo otišli u šumu u Fužinama brati gljive, a zatim na ručak i predavanje o gljivama u Lič. Nažalost, nismo bili baš spretni pa nismo ubrali puno gljiva, ali svakako smo ponosni jer smo pronašli – najotrovniju. Nadamo se nastavku suradnje jer na ovaj način puno možemo naučiti o gljivama te o samoj prirodi, a svakako godi i provesti dan na svježem zraku u goranskim šumama.

Ema Magdić i Matea Saftić , 8.r.

Ekskurzija u Srednju Dalmaciju

Dana 09.09.2019. učenici naše škole uputili su se na četverodnenvu ekskurziju u Srednju Dalmaciju. U 6:30 krenuli su prema Kninu gdje su razgledali Kninsku tvrđavu te prema Sinju gdje su otišli na ručak i posjetili Muzej Sinjske alke. Nakon toga otišli u resort Eklata Medena gdje su večerali i noćili. Idući dan krenuli su u razgledavanje grada Trogira, zatim Splita. Treći dan posjetili su NP Krka te brodićem otišli na otočić Visovac te su razgledali samostan. Nakon predivne Krke razgledali su Šibenik te posjetili Sokolarski centar gdje su imali zanimljivo predavanje o pticama grabežljivicama. Zadnji dan razgledali su Zadar te se zabavili u Funparku Mirnovec. Vratli su večernijim satima te bili oduševljeni ekskurzijom. Bilo im je jako lijepo i žele ponoviti to iskustvo.
Lijep pozdrav od naših osmaša!
Matea Safić i Ema Magdić

RASPORED PRIJEVOZA UČENIKA

AUTOBUS 1

– 6.55 Šilo

– 6.58 Polje

– 7.00 Županje

– 7.03 Hlapa

– 7.05 Gostinjac

– 7.15 OŠ Dobrinj

AUTOBUS 2

– 6.55 Gabonjin

– 7.10 Kras

– 7.15 Dobrinj – OŠ Dobrinj

AUTOBUS 3

– 6.35 Rasopasno

– 6.42 Klanice

– 6.45 Tribulje

– 6.50 Sužan

– 7.00 Klimno

– 7.05 Soline

– 7.10 Hlapa

– 7.15 Sv. Vid Dobrinjski – OŠ Dobrinj

Molimo da imate na umu kako je ovo okvirni raspored i moguća su manja odstupanja.

Bilo bi dobro da učenici budu na stanici 5 min. ranije.

Početak školske godine 2019./2020.

Dragi učenici i roditelji!

U ponedjeljak 9. rujna 2019. započinje nova školska godina.

Raspored prvog dana:

  • 7:30 okupljanje u holu škole i doček prvašića –
  • 9:00 polazak u Dobrinj –
  • 9:30 sveta misa u Dobrinju –
  • 11:00 prijevoz učenika kućama

IZLET PO OTOKU KRKU

Na izlet po otoku Krku krenuli smo u jutarnjim satima iz Dobrinja. Prvo odredište bila je zračna luka u Omišlju. Bilo je jako uzbudljivo jer sam prvi puta bio u helikopteru i vozio se u vatrogasnom vozilu. Nakon toga krenuli smo u Punat kako bi brodicom mogli do lijepog otočića Košljuna. Na Košljunu smo posjetili Franjevački samostan i muzej u kojem smo vidjeli vrijednosti našeg otoka. Putovanje smo nastavili prema Vrbniku gdje smo bili u najužoj ulici na svijetu – Klančić. Baška je bila naše zadnje odredište. Posjetili smo crkvu sv.Lucije u kojoj se nalazi Bašćanska ploča. Iako nam vrijeme nije bilo sunčano i toplo, veseli, sretni i zadovoljni vratili smo se kućama.

Napisao: Josip Brusić, 2.razred