Radionica – Ponikve

U srijedu, 10.travnja PŠ Dobrinj posjetili su djelatnici Ponikva kako bi održali kratko predavanje i radionicu učenicima od prvog do četvrtog razreda. Učenici su na zabavan i kreativan način naučili na koje načine se odvaja otpad. Gledajući animirane filmove usvojili su koji otpad ide u koju kantu, a kante su podijeljene prema bojama.  Nakon zabavnog predavanja, svoje znanje učenici su  pokazali u igri u kojoj su morali odabrati određeni otpad i odnijeti ga u pravu kantu. Učenici su uživali, ali i naučili nešto novo. 

Svjetski dan voda

Svjetski dan voda obilježava se 22.ožujka. Na taj dan učenici prvog, drugog i trećeg razreda posjetili su jezero Ponikve na Krku. Ponikve za otočane imaju iznimno značenje jer je ono izvor pitke vode kojim se opskrbljuje cijeli otok Krk. Najprije smo posjetili crpnu stanicu jezera Vela fontana gdje nas je dočekao voditelj Darko Dujmović koji nam je rekao osnovne informacije o jezeru, načinu pročišćavanja vode te flori i fauni uz jezero. Nakon toga krenuli smo u grad Krk gdje se nalazi njihovo sjedište. Tamo smo posjetili laboratorij u kojemu su nam laborantice objasnile i pokazale način ispitivanja čistoće i pitkosti vode. Djeca su sve sa zanimanjem pratila te su se puni dojmova vratili kući. 

Dan šarenih čarapa

21. ožujka osim što je prvi dan proljeća također je i dan osoba sa sindromom Down. U znak podrške svim ljudima s takvom poteškoćom, a i jednoj našoj učenici  uspješno smo obilježili taj dan koji se još naziva dan šarenih čarapica. Učenici su obukli šarene čarapice i time pokazali da već sada znaju da smo svi različiti, ali da zajedno možemo činiti velika djela. Prvi razred ugostio je posebni odjel gdje su ih učenici prvog razreda dočekali s pjesmom, recitacijom i ponekom čokoladom, a ujedno su se upoznali s karakteristikama osoba s Downovim sindromom.   

Sudjelovali smo na Danima medijske pismenosti i posjetili HRT centar Rijeka

Dani medijske pismenosti obilježavaju se tek drugu godinu i osmišljeni su u projektu Djeca upoznaju medije. Organiziraju ih Agencija za elektroničke medije i UNICEF u suradnji s brojnim partnerima i medijskim kućama,a pod pokroviteljstvom su Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva kulture. Projekt je osmišljen kako bi djeca i mladi mogli posjetiti jednu od medijskih kuća uključenih u projekt i tamo od novinara, urednika, snimatelja, montažera i drugih medijskih profesionalaca saznati kako funkcioniraju mediji i kako nastaju medijski sadržaji.

U četvrtak 21.ožujka 2019.god. 12 učenika 6. i 7.r. naše škole posjetilo je HRT centar Rijeka i upoznalo se s njihovim radom. Dočekala nas je gospođa Irena Hrvatin, rukovoditeljica HRT centra Rijeka koja nas je vodila u sve redakcije.

Uputili smo se prvo u televizijsku redakciju u kojoj smo s novinarkom i lektoricom razgovarali o načinu nastajanja vijesti, kako izgleda dan jednog novinara, kakvo je njihovo radno vrijeme, ima li javnost pravo na privatnost… Objasnili su nam cijeli proces izrade jedne vijesti ili reportaže te naglasili važnost dobrog snalaženja u hrvatskom jeziku.

Nakon redakcije uputili smo se na Radio Rijeku u pravi studio gdje smo razgovarali o pripremi programa, izradi najava, važnosti tog medija, razlici između pisane vijesti i govorene vijesti. Snimali smo najave za nogometnu utakmicu te predstavljanje učenika naše škole. Učenici su se odlično zabavili, a urednik i tonski majstor dali su sve od sebe predstaviti im sve što znaju.

Nezaobilazna stanica bio je i marketing gdje su nam gospođe pokazale način predstavljanja na društvenim mrežama i važnost toga u današnjem digitalnom svijetu.

Posljednji dio našeg posjeta bio je posvećen televizijskoj montaži i odlasku u studio Županijske panorame. Učenici su saznali koliko truda i timskog rada je potrebno za pripremu priloga od 2 minute, koliko je zahtjevno izlaziti van s tom silnom opremom. Okušali su se i u studiju u najavi programa.

Bilo je ovo jedno zanimljivo iskustvo i pravi način iskustvene nastave. Već sada se veselimo Danima medijske pismenosti iduće godine jer su učenici izrazili veliku želju za daljnjim sudjelovanjem i učenjem u medijima.

DAN RUŽIČASTIH MAJICA U ZNAKU PJESME, PRIJATELJSTVA I SLATKIH RUŽIČASTIH KOLAČA

“NE RUGAJ SE JER BOLI ME, POKUŠAJ JEDNOM REĆI NE!

UĐI SAD U BOLJI SVIJET, KRILA ŠIRI JER DUG JE LET!”

Uz pjesmu UNICEF-a NE RUGAJ SE obilježili smo Dan ružičastih majica. Taj dan se inače obilježava posljednje srijede u veljači aktivnostima koje za cilj imaju prevenciju svih oblika vršnjačkog nasilja. Tu inicijativu smo i mi podržali te brojnim porukama kojima pozivamo na prijateljstvo i nenasilje ostavili trag koji možete vidjeti na fotografijama.

Također, veliko iznenađenje priredili su učenici 6. razreda u suradnji s razrednicom Ivom Dujmović te njihovim roditeljima počastivši svoje školske kolege i učitelje pregrštom divnih kolača i torti protkanih ružičastom bojom.

Drago nam je da su se obilježavanju ovog važnog dana pridružili prijatelji iz posebnog odjela.

Ne rugaj se film

PREDBILJEŽBE ZA UPIS U PRVI RAZRED

Poštovani roditelji budućih prvašića,

prijave djece za upis u prvi razred osnovne škole, za djecu koja prema prijavljenom mjestu prebivališta odnosno boravišta pripadaju upisnom području Osnovne škole Omišalj i Područne škole Dobrinj, provodit će se od 21. do 25. siječnja 2019. godine,

prema slijedećem rasporedu:

Molimo roditelje da sa sobom donesu presliku osobne iskaznice jednog roditelja ili uvjerenje o mjestu prebivališta/boravišta djeteta, školskog obveznika.
Prilikom prijava, dobiti ćete sve informacije o daljnjem tijeku utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta radi upisa u prvi razred kao i termine za liječnički pregled koji će obavljati dr. Vanja Tomac u Domu zdravlja Krk i psihologijsko testiranje koje će se održavati u školi kojoj dijete pripada prema upisnom području.POMOĆNICI DJEDA BOŽIĆNJAKA

U petak, 21.12.2018. godine u 9.30 sati u Područnu školu Dobrinj stigli su pomoćnici Djeda Božićnjaka i donijeli darove za prijatelje iz posebnog odjela Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka, PŠ Dobrinj.

Učenici volonteri Osnovne škole Omišalj i Pš Dobrinj svojim su vrijednim ručicama izradili dvije taktilne knjige za djecu s posebnim potrebama kao poklon za Božić u sklopu Projekta «VOLLUMEN – širenje mreže školskog volontiranja» koji se provodi u PGŽ, a provodi ga Udruga Delta u suradnji s Udrugom za razvoj civilnog društva SMART. Projekt u školi vode knjižnjičarka Marijana Rebac Dešić i pedagoginja Petra Naranđa.

SRETAN BOŽIĆ SVIMA!!!

Izvanučionička nastava u tvornicu čokolade Zotter i Graz

U petak 07. prosinca 2018. naši učenici od 4.r-8.r te 9 učitelja u pratnji uputili su se na jednodnevnu izvanučioničku nastavu u Graz i tvornicu čokolade Zotter. Iz škole smo krenuli u 5 h ujutro te nam je prva destinacija bila tvornica čokolade Zotter gdje smo mogli isprobati više od 200 vrsti čokolade. Na početku razgledavanja pogledali smo kratki film o nastanku tvornice, te proces nastajanja čokolade kakvu mi danas možemo pronaći u trgovinama i degustirali ju. Sljedeća destinacija bio je Graz gdje smo pogledali jaslice od leda,gradsku vijećnicu te ostatak grada koji nam je probudio božićni duh. Nakon dana punog uzbuđenja slijedio je povratak kućama gdje smo se vratili u kasnim večernjim satima. Ovo nam je bio prvi izlet izvan države i nadamo se da će ih biti još!

Zahvaljujemo putničkoj agenciji “Aurea” na organizaciji te “Črnja-trans”-u na prijevozu!

Matea i Ema

Međunarodni projekt razmjene straničnika 2018.

I ove godine naša škola je uključena u Bookmark Exchange Project tj. Međunarodni projekt razmjene straničnika između učenika osnovnih i srednjih škola diljem svijeta. Ovim projektom međunarodna knjižničarska zajednica obilježava mjesec listopad koji je službeni Mjesec školskih knjižnica diljem svijeta, dok se u Hrvatskoj još od 15. listopada do 15. studenog obilježava i Mjesec hrvatske knjige.

Ove godine partneri su nam učenici iz rumunjske osnovne škole u gradu Salsigu (Scoala Gimnaziala Salsig). Tokom listopada, učenici su vrijedno smišljali i oslikavali straničnike, te smo ubrzo dobili prekrasne bookmarkere iz Rumunjske s motivima njihove narodne nošnje i u bojama njihove zastave.

Naši učenici 6. i 8. razreda su svoje straničnike ukrasili glagoljicom budući da je Mjesec hrvatske knjige ove godine imao temu Baš baština , a glavni simbol naše baštine je upravo glagoljica.

Uz straničnike poslali smo im pismo te jednu malu zagonetku. Četiri straničnika sadržavaju riječi koje tvore jednu zanimljivu rečenicu, slogan našega grada kojeg su smislili naši učenici.

Nadamo se da će im naši straničnici biti lijepi, zanimljivi i korisni.