Učenici 2. razreda upoznaju svoj zavičaj

U utorak, 12. listopada učenici i učiteljice 2. A i 2. B razred otišli su na terensku nastavu kako bi pobliže upoznali svoj zavičaj.  U 8:00 sati uputili su se autobusom prema Vrbniku gdje su upoznali ljepote zavičaja i vidjeli ono po čemu je Vrbnik značajan. Na samom ulazu u Vrbnik mogli su vidjeli Vrbničko polje na kojem raste poznata sorta grožđa ‘žlahtina’ od koje se radi i poznato vino istog imena.  Nešto više o povijesti i samoj izradi vina saznali su u vinariji „Nada“ gdje su ih lijepo dočekali i ugostili. Nakon vinarije uputili su se u šetnju starim gradom gdje su prošli kroz mala vrata „Dverčića“  te kroz najužu ulicu na svijetu. Nakon šetnje gradom posjetili su „Knjižnicu obitelji Vitezić“ gdje su čuli zanimljive priče o samoj knjižnici te o djelima braće Vitezić.

Poslije Vrbnika otišli su u grad Krk i posjetili Krčku katedralu te crkvicu sv. Kvirina. Čuli su mnoge zanimljive priče o katedrali i zaštitniku grada Krka.

Dana 8. studenog nastavili su upoznavati svoj zavičaj te su se ovoga puta autobusom uputili prema Puntu. Na ulazu u Punat zaustavili su se u uljari gdje su ih dočekali zaposlenici koji su im pokazali kako se dobiva maslinovo ulje. Ispred uljare učenici su čuli priču kako izgleda proces dobivanja maslinovog ulja, a kada su ušli u uljaru učenici su imali priliku i vidjeti cijeli postupak dobivanja ulja. Učenici su također probali maslinovo ulje koje je svježe dobiveno u uljari te su mogli okusiti kakvog je okusa i mirisa.

Nakon uljare uputili su se  prema brodu koji ih je vozio na otočić Košljun. Tamo ih je dočekao franjevac te ih proveo i upoznao s cijelim otočićem. Razgledali su crkvu, muzeje te naučili nešto o našoj kulturnoj baštini. Učenici su s velikim zanimanjem pratili sve na terenskoj nastavi i jako se vesele proljeću, kada ponovno kreću upoznavati drugi dio našeg zavičaja.

učiteljica Ana Valković

 

 

 

 

OFF

Categories: Nekategorizirano

Ema Jedrlinić