gradnja

POVIJEST ŠKOLE DOBRINJ

Prva redovna škola u Dobrinju počela je s radom u studenome 1841. godine u kući župnika Antuna Kirinčića (starijeg) koji je ujedno bio i prvi učitelj.

Škola je 1841.  dobila javni značaj i od privatne pučke škole postala obćom pučkom školom. na pohađanje škole bial su obavezna djeca iz mjesta: Dobrinj, Hlapa, Soline, Klimno, Žestilac, Županje, Gostinjac, Sveti Vid, Sveti Ivan, Tribulje i jedan dio Krasa. Školske godine 1842/1843. osnovana je nedjeljna škola ili opetovnica. Školu su pohađali dječaci od 6 do 12 godina u prvom nižem tečaju i dječaci od 8 do 14 godina u drugom višem tečaju.

1847. godine sagrađena je školska zgrada do zvonika. Te godine u školu su upisane i djevojčice, a imenovana je i prva učiteljica Nikolina Depikolozvane. Sve do 1847. godine učitelji su bili isključivo domaći svećenici.

Naredbom namjesništva u Trstu 1869. prestaje crkvena uprava u školstvu, te svi školski poslovi prelaze u cijelosti na novoosnovano Pokrajinsko ili zemaljsko školsko vijeće za Istru sa sjedištem u Poreču u čijem su sastavu i škole na Krku.

1944. srušena je školska zgrada zajedno sa zvonikom.

Nakon rata popravljena je školska zgrada u kojoj su bili učiteljski stanovi i pretvorena u učionice. Na temeljima stare škole 1950. sagrađen je Zadružni dom i nove učionice.

1956/57. šestogodišnja škola dobrinj pretvorena je u osmogodišnju. Otvoren je 7. razred koji polaze učenici iz Polja, Risike, Krasa i Sužana. Učenici iz Garice na zamolbu školskog odbora Garice upućeni su u školu u Vrbniku.

Zbog povećanja broja učenika 1858/59. iznajmljena je od OPZ-e Dobrinj i druga učionica u Zadružnom domu. Rad se odvija u četiri učionice – četiri viša odjeljenja prije podne i dvaniža poslije podne.

Reorganizacijom školske mreže 1961/62. škola Dobrinj postaje područno odjeljenje škole Dubašnica. Na početku školske godine 1975/76. dolazi do ponovne reorganizacije školske mreže. Ukida se osmorazredna škola Dobrinj, tako da u Dobrinju ostaju samo četiri mlađa razreda a učenici viših razreda putuju u Vrbnik ili Malinsku. Škola Dobrinj postaje područno odjeljenje škole Vrbnik. radi se u dvije zgrade, a u svakoj po dvije učionice.

Na početku  1976. osniva se jedinstvena osnovna škola “17.travanj” sa sjedištem u Krku. U tu su se školu udružile škole Baška, Krk, Malinska Dubašnica, Punat, Omišalj i Vrbnik sa svojim područnim odjeljenjima. Svaka škola ima svojeg voditelja.  Dan škole je 17. travnja.

1987/88. zbog povećanja učenika u PŠ Dobrinj ukidaju se kombinirana odjeljenja.

1991. škola mjenja naziv iz “17. travnja” u Osnova škola “Fran Krsto Frankopan” a dan škole obilježava se 30. travnja.

1992. svečano je obilježeno 150 godina redovitog rada škole Dobrinj i tom progodom školu Dobrinj posjetio je doministar Ministarstva prosvjete i kulture RH Ivo Zalar. 1998. školu je posjetila ministrica prosvjete i športa RH prof. Ljilja Vokić. Tom prigodom zatražena je suglasnost za izgradnju nove školske zgrade.

U listopadu 2003. postavljeni je temeljni kamen za novu školsku zgradu.

zajedno