Osmaši obilježili Međunarodni dan sjećanja na Holokaust

I ove godine okupili su se osmaši naših otočnih škola kako bi  29. siječnja u 14:00 sati u OŠ Malinska-Dubašnica obilježili Dan sjećanja na žrtve holokausta. 
 
Pri organizaciji su pomogli Udruga antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka, OŠ Malinska-Dubašnica kao i stručni aktiv učitelja povijesti otoka Krka.
U službenom dijelu programa prikazan je dirljivi dokumentarac Igora Paulića „Povratak posljednjeg“, koji govori o sudbini obitelji Mandić iz Opatije. Film prati Olega Mandić koji je kao jedanaestogodišnji dječak, zajedno s majkom i “babuškom”, prošao kroz strahote koncentracijskog logora u Auschwitzu. Zanimljivo je da baš on, zajedno s majkom i bakom, posljednji napustio logor krajem veljače 1945.
 
Nakon filma gospodin Oleg Mandić podijelio je sa prisutnima svoje potresno svjedočanstvo i odgovarao na pitanja zainteresirane publike.
 
Na kraju je osmašima otkrio da je upravo zahvaljujući iskustvu Auschwitza imao prekrasan život jer je još u njihovim godinama shvatio da mu se od svega ružnog što mu život nosi ono najgore već dogodilo. –Lijepo i ružno uvijek će vam se događati, a ružno je zapravo samo vaša percepcija toga. Važno je da kockice u glavi posložite već sada, u ovim vašim godinama, poručio im je Mandić.
Manifestacijom je odana počast i svim otočankama i otočanima koji su svoje živote izgubili u talijanskim i njemačkim konclogorima, a čija su imena i podaci bili ispisani na panelima.