Projekt „Efektivni mikroorganizmi u ulozi zaštitnika okoliša“

Potaknuti primjerom dobre prakse OŠ Ivana Rabljanina na Rabu i njihovom provedbom projekta izrade eko glinenih kugli s dobrim bakterijama (EM kugle), koje se polažu na morsko dno te na taj način nastanjuju dobre bakterije koje pročišćavaju i morsko dno i more, želja nam je bila provesti sličnu aktivnost i u našem lokalnom akvatoriju, obalnom području Omišlja.

Eko škola OŠ Omišalj pokrenula je eko projekt Efektivni mikroorganizmi u ulozi zaštitnika okoliša, prvenstveno mora, uz podršku komunalnog društva Ponikve d.o.o.

Cilj aktivnosti projekta bio je proširiti znanja stečena na redovnoj nastavi,

prosvjećivati učenike o održivom gospodarenju okolišem, u prvom redu morem.

Namjena aktivnosti projekta bila je promicanje eko ideja i pozitivnih stavova prema očuvanju čistog okoliša, pružanje pomoći moru i morskom dnu u procesu samopročišćavanja (bioremediacije).

Rad učenika 6.r i 8.r u okviru ovog projekta obuhvaćao je izradu 500 glinenih kugli veličine teniske loptice, usitnjavanje gline, potapanje u otopini EM-a (efektivnih mikroorganizama), mješanje s bokashijem (suhi pripravak od efektivnih mikroorganizama) i oblikovanje kugli. Po završetku fermentacije koja se odvija najmanje 30 dana, glinene kugle položit ćemo na morsko dno, na lokacijama za koje se procijeni da su najviše onečišćene, primjerice lučica.

Glinene se kugle bacaju na mjesta gdje je prisutno zagađenje i neugodni mirisi. Štetne tvari i spojeve pretvaraju putem biokemijskih reakcija u enzime, proteine i druge korisne tvari za život i razmnožavanje vodenog biljnog i životinjskog svijeta. Područje postaje čisto i zdravo, u prirodnoj ravnoteži.

Učenici Osnovne škole Omišalj bacat će kuglice u more početkom lipnja 2023. godine, uz obilježavanje 5. lipnja – Svjetskog dana zaštite okoliša i 8. lipnja – Svjetskog dana zaštite mora i oceana.

 

Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u projektu.

 

Učiteljica Renata Pavletić

 

    

OFF

Categories: Projekti

Ema Jedrlinić