Posjet učenika osmih razreda Vukovaru

   Trodnevni posjet učenika osmih razreda Vukovaru ove je godine za naše osmaše održan između 17. i 19. travnja. Ovaj projekt već se nekoliko godina uspješno održava u organizaciji Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar, pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja.

U pratnji razrednica Olivere Veršić i Sandre Jurković te učiteljice povijesti Maje Brajković, na terenskoj nastavi sudjelovalo je ukupno 25 učenika VIII. razreda OŠ Omišalj i PŠ Dobrinj.Prvi smo dan iskoristili za ugodnu vožnju i u popodnevnim se satima prijavili u hostel Dubrovnik. Nakon (ne)prospavane noći praćeni lijepim vremenom najprije smo posjetili Muzej vučedolske kulture, mjesto posvećeno otkrivanju jedne od najrazvijenijih kultura bakrenog doba na suvremen i interaktivan način. Doživjeli smo i vidjeli najstarija prapovijesna kola na četiri kotača, najstariji indoeuropski kalendar, prvu pravu vučedolsku kuću-košaru te nezaobilaznu vučedolsku čizmicu. U nastavku prijepodnevnog razgleda posjetili smo vukovarski vodotoranj. Trenutno u rekonstrukciji, vukovarski je vodotoranj simbol obrane grada koji je zajedno s gradom preživio najveća ratna razaranja, i opstao. Na njega su svakodnevno padale granate, no on se odbio srušiti. Nakon ručka učenici su poslušali predavanja „Domovinski rat“ i „Bitka za Vukovar“, a potom smo se zaputili na panoramsku vožnju Dunavom. Prvi službeni dan razgleda završili smo s disko-večeri.

Posljednji je dan bio predviđen za obilazak memorijalnih lokacija i mjesta sjećanja. Nakon doručka zaputili smo se u Vukovarsku bolnicu u kojoj smo razgledali atomsko sklonište u kojima su vukovarski pacijenti i ranjenici nakon tri mjeseca mukotrpne opsade dočekali pad grada, 18.11. 1991. U nastavku razgleda obišli smo Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Masovnu grobnicu Ovčara, izložbene prostore Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar te Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti.

Posjet naših osmaša Vukovaru završio je Školom mira i kvizom na kojem su predstavnici naše škole Tessa Bališ i Marko Huten osvojili zavidno prvo mjesto. Time su pokazali da su, kao i ostali učenici,  uz poruke mira i novostvorena prijateljstva, usvojili i znanje potrebno za razumijevanje ove još uvijek otvorene stranice naše povijesti.

Uz zajedničku pjesmu naši su učenici iz Vukovara otišli obogaćeni razumijevanjem važnosti mira i neophodnosti tolerancije, te senzibiliteta prema žrtvama. One nisu i nikada neće biti samo broj na papiru i statistički podatak, već ljudska bića koja zaslužuju dostojanstvo i prikladno sjećanje. Kao što  živi grad u kojem su pale, one još uvijek žive u našim srcima.

prof. Maja Brajković, OŠ Omišalj

OFF

Categories: Izleti, Vijesti

Ibojka Muždeka Mesaroš