Petaši u kazalištu

Učenici 5. b razreda, zajedno sa svojom učiteljicom hrvatskoga jezika Kristinom Karabaić, posjetili su 14. ožujka 2017. Hrvatski kulturni dom na Sušaku. U sklopu terenske nastave medijske kulture pogledali su kazališnu predstavu Put oko svijeta u 80 dana.

Prije same predstave djeca su pogledala izložbu Ars, artis(t) – femininum u susjednoj Galeriji Kortil. Izložba je otvorena uoči Dana žena te su se njome predstavile suvremene riječke umjetnice i to raznim granama likovne umjetnosti. Učenici su tako imali priliku pogledati slike, skulpture, grafike, no i neke novije načine umjetničkoga izražavanja, kao što su primjena likovnih tehnika na različitim uporabnim predmetima.

Predstava Put oko svijeta u 80 dana redatelja Matjaža Pograjca nastala je na temelju istoimenoga romana Julesa Vernea s čijim su se romanom (20000 milja pod morem) učenici već susreli putem lektire. Čak ni oni koji nisu pročitali Verneovo djelo, pa možda čak nisu nikad niti čuli za isto, nisu imali poteškoća s praćenjem radnje zahvaljujući odličnom radu redatelja.

Učenici su predstavu gledali s velikim zanimanjem, prateći Phileasa Fogga na njegovom putovanju i uživajući u svakoj sceni. A scene su doista bile očaravajuće! Glavnoga su junaka, kojega tumači Jurica Marčec, tako mogli vidjeti ne samo kako glumi, već i kako pleše, pjeva, izvodi gimnastičke točke pa čak i pleše na svili! Scenografski i kostimografski vrlo dojmljivo, a vremenski savršeno odmjereno da zadrži pažnju nestrpljivih petaša.

Gotovo čitavim putem kući prepričavale su se zgode viđene u predstavi, a razgovor o pogledanome nastavio se i na satu hrvatskoga jezika. Neka nam je još ovakvih terenskih nastava!

 

Kristina Karabaić

OFF

Categories: Nekategorizirano

Ema Jedrlinić