NAŠE JEZERO

Uoči Svjetskog dana močvarnih staništa Osnovna škola Omišalj se učeničkom akcijom priključila internacionalnom projektu MedlsWet kojem je cilj očuvanje močvarnih staništa u Cipru, Turskoj, Tunisu, Italiji, Francuskoj, Malti, Španjolskoj i Hrvatskoj.

Tako smo pod sponzorstvom udruge WWF Adria u petak, 31. siječnja proveli učenički projekt i terensku nastavu na Krčkom najdragocjenijem i zasigurno najljepšem močvarnom staništu Jezeru kod Njivica.

            Samo petnaestak minuta vožnje udaljen od naše škole skriven je ovaj močvarni svijet trava koje rastu iz vode, grana koje se prelamaju preko trstika, kukaca i vodozemaca koji pažljivo osluškuju svaki korak. Putem uz šetnicu Jezera učenici petog, šestih i osmog razreda pokupili su sitni otpad kojeg su našli te postavili naše, već tradicionalne, eko table s porukama o važnosti očuvanja prirode koje su uz pomoć školskog domara prethodno izradili učenici četvrtog razreda u sklopu redovne nastave.

            Po dolasku na obalni dio Jezera učenici su se pod vodstvom učiteljica prirode, biologije i kemije pretvorili u prave znanstvenike i istraživače koji su mjerili pH vrijednost Jezera (za znatiželjne, Jezero je neutralno do umjereno lužnato). Neke od poruka koje eko škola OŠ Omišalj odašilje u svijet možete vidjeti u galeriji fotografija koja pokazuje kako nam je bilo na izletu, a druge pročitajte sami kada se budete uputili u šetnju Jezerom. Prije toga riješite kviz o Jezeru kojeg postavljamo, sigurno ćete naučiti nešto novo.

OFF

Categories: Događanja, Obavijesti

Ibojka Muždeka Mesaroš